NOVA ZBIRKA RADMILE MILOJEVIĆ: „Čudno seme“ prvi put predstavljeno Paraćincima (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

16. 12. 2023. u 12:14

LjUBAVNE, filozofske i rodoljubive pesme čine šestu po redu knjigu „Čudno seme“ pesnikinje iz Paraćina Radmile Milojević, koja je promovisana sinoć na književnoj večeri u Kulturnom centru u tom gradu.

НОВА ЗБИРКА РАДМИЛЕ МИЛОЈЕВИЋ: „Чудно семе“ први пут представљено Параћинцима (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Recenziju je napisala nedavno preminula profesorka Jelica Ivanović, a obimnu zbirku, neuobičajenu za poeziju, na čak preko 300 stranica, kao izdavač potpisuje Savez književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR) Novi Sad. Radmila je ne samo član, već i predsednica pomoravskog ogranka ove književne asocijacije, a član je i više drugih književnih udruženja i dobitnica mnogih nagrada za svoje književno stvaralaštvo, dugo više decenija.

U znak sećanja na preminulu profesorku Ivanović, recenziju „Čudnog semena“ pročitala je njena ćerka, a o knjizi i Jeličinom stvaralaštvu govorila je prof. Dušanka Kolundžić, koja je uradila lekturu.

- Neke pesme iz ove zbirke već su na različitim književnim konkursima nagrađivane brojnim književnim nagradama i priznanjima, a pisane su  u periodu nakon 2014. godine.  Inače, pišem poeziju od detinjstva i „Čudno seme“ mi je šesta objavljena knjiga, a pripremam još nekoliko zbirki – objasnila je, za „Novosti“, ova poznata paraćinska pesnikinja, član UKS, zastupljena u više od 450 različitih zbornika i antologija.

Ova autorka, da podsetimo, ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda sa jednim katrenom u hiperpoemi, u konkurenciji 5.000 pesnika iz čitavog sveta od kojih je odabrano 1.700, a dobitnik je i brojnih inostranih nagrada, kako iz SAD, tako i iz Rusije, gde je upisana kao književnik Akademije nauka Rusije....

Kako je u iscrpnoj recenziji napisala, između ostalog, prof. Ivanović, čudno Radmilino seme je zapravo ljubav koja prožima sve i u korenu je svega,  pa i reči. - S obzirom na to da je Bog ljubav, znači da svi ljudi na kugli zemaljskoj koji su hodali, hode ili će njome hodati, u sebi nose tu iskru, odnosno seme božije ljubavi.

A poezija dugovečne paraćinske pesnikinje Radmile Milojević, poznate i po organizaciji brojnih književnih večeri i okupljanja članova SKOR-a iz celog Pomoravskog okruga, ne samo da je prožeta tom ljubavlju,već se ljubav iz nje, kao okean – izliva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)