NOVA STABLA I VIŠE RIBE Akcija pošumljavanja i poribljavanja u Kuli

Zoran Rajić

12. 12. 2023. u 07:30

U NASTAVKU kampanje "Zasadi i sačuvaj", koju Opština Kula od 15. novembra realizuje u saradnji sa brojnim preduzećima i udruženjima u Crvenki, Kruščiću i Ruskom Krsturu posađeno je više od 1.000 sadnica jasena. Prethodno je u tom poduhvatu posađeno 3.000 mladica topole i bagrema.

НОВА СТАБЛА И ВИШЕ РИБЕ Акција пошумљавања и порибљавања у Кули

foto A. Popović

- Taj posao uradili smo zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine, koje nam je pomoglo da u naseljima saniramo divlje deponije i pretvorimo ih u zelene ekološke oaze - rekao je predsednik Opštine Damjan Miljanić, koji je i sam zasukao rukave u goranskoj akciji.

Osim akcije pošumljavanja u Kuli, "Vode Vojvodine" su sprovele i poribljavanja Velikog bačkog kanala (VBK) u Crvenki. Kod šume na obali VBK u Kuli posađeno je 100 stabala topole, starih tri godine, na dubini od 2,5 metara.

Goleti

PLAN kulske opštine, koja je jedna od najmanje pošumljenih (ispod 1 odsto) u Vojvodini, jeste da u narednih pet godina posadi 10.000 sadnica.

- Taj plan će, ako ovako nastavimo, biti premašen, jer smo u 2023. pokrili goleti sa više od 5.000 novih stabala - istakao je Miljanić.

Srđan Kružević, direktor JVP "Vode Vojvodine", koji je sa svojim ranicima i kulskim ekolozima, pčelarima i atletičarima, učestvovao u pošumljavanju, rekao je da će na tom prostoru, na 2,5 hektara, biti posađeno ukupno 2.000 sadnica, visokih pet metara.

U saradnji sa Udruženjem ribolovaca "Crvenka 2022", kanal je u tom naselju poribljen sa više od jedne tone šaranske mlađi. Kružević je kazao da je to početak veće akcije poribljavanja vodotokova u Vojvodini, u koje će, na 26 lokacija, biti pušteno 150.000 jedinki vretenastog šarana i, prvi put, linjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)