SRBIJA JEDNA OD PET ZEMALJA U SVETU: Ovom metodom lekari se bave u Nišu

J. Ć.

28. 11. 2023. u 11:29

SRBIJA je postala jedna od pet zemalja na svetu u kojoj se primenjuje metoda kojom lekari tokom operacija spasavaju ne samo crvena krvna zrnca, odnosno eritrocite, već i krvne pločice.

СРБИЈА ЈЕДНА ОД ПЕТ ЗЕМАЉА У СВЕТУ: Овом методом лекари се баве у Нишу

foto: UKC

Zahvaljujući novoj metodi koja se primenjuje u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, na Klinici za kardiohirurgiju, ti trombociti koji se gube tokom operacije - posebnim sistemom aspiracije - sakupljaju se iz operativnog polja, obrađuju u mašini i vraćaju pacijentu.

- Trombociti su neophodni za hemostazu i uspešnu kontrolu krvarenja. S obzirom na to da kardiohirurški zahvati mogu da potraju i veoma dugo, sa velikim rezovima, pri čemu je za većinu intervencija neophodna primena EKK mašine, krvarenja su izuzetno izražena. Tokom ovih operacija, dakle, gube se trombociti i postoperativno je neophodna njihova nadoknada, mahom kroz transfuziju, da bi se krvarenje sprečilo, ili bar smanjilo - objašnjava direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC u Nišu prof. dr Dragan Milić.

To, praktično, znači da se čak do 80 odsto trombocita spase i vrati pacijentu...

- Sistem je tako koncipiran da je isključeno prenošenje bilo kakvih bolesti, koje nažalost nisu isključene tokom klasičnih transfuzija, a nema ni potencijalnih alergijskih reakcije - objašnjava prof. dr Milić i dodaje da se na ovaj način pacijentima olakšava postoperativni tok, a oporavak posle zahvata je brži i uspešniji.

Uz napomenu da je dosad već obavljeno pet ovakvih operacija, kaže i da je posebno ponosan na kompletnu ekipu u sali, koju je predvodio docent dr Milan Lazarević, a činili su je još dr Vladimir Stojiljković kao i perfuzer Radovan Dramićanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)