VREDNOST RADOVA 9,2 MILIONA EVRA: U Kraljevu uskoro počinje izgradnja savremenog Dijagnostičkog centra

G. ĆIROVIĆ

01. 11. 2023. u 11:49

Ukoliko sve bude išlo prema planu, u Kraljevu bi uskoro, krajem ove ili početkom naredne godine, trebalo da počne izgradnja najsavremenijeg i dugo iščekivanog Dijagnostičkog centra pri Opštoj bolnici „Studenica“.

ВРЕДНОСТ РАДОВА 9,2 МИЛИОНА ЕВРА: У Краљеву ускоро почиње изградња савременог Дијагностичког центра

OB Studenica

Ova ugledna zdravstvena ustanova, naime, nedavno je dobila građevinsku dozvolu, projekat je takođe završen, što je potvrdio i direktor dr Zoran Mrvić naglašavajući da je kraljevačka bolnica već predala svu neophodnu dokumentaciju nadležnom Ministarstvu.

- Očekujemo da se obezbede sredstva za ovaj kapitalni projekat. Vrednost građevinskih radova procenjena je na 9,2 miliona evra. O svemu su obavešteni i informisani predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministarka zdravlja prof.dr Danica Grujičić. Sada preostaje da vidimo da li će se sa realizacijom krenuti ove, ili će projekat biti uvršten u državni budžet za narednu 2024. godinu. U svakom slučaju, bageri će se uskoro svakako čuti oko Opšte bolnice, a najvažnije da radovi počnu – kaže dr Mrvić.

G.Šljivić

Dr Zoran Mrvić, direktor OB "Studenica" u Kraljevu

Prema njegovim rečima, ukupna površina parcele na kojoj će se graditi budući Dijagnostički centar iznosi 35.669 kvadratnih metara, dok je planirana bruto površina samog objekta 4.271 kvadratni metar. Izgradnja novog, modernog zdravstvenog objekta predviđena je na prostoru između zgrada sadašnjeg bolničkog kompleksa - Internističke bolnice, Poliklinike i Hiruškog bloka, na kojem se trenutno nalazi parking.

G.Šljivić

Lokacija budućeg Dijagnostičkog centra

- Ukupna vrednost celog projekta, sa izgradnjom i opremanjem, procenjena je na 25 miliona evra. Taj iznos će biti najverovatnije umanjen za vrednost opreme koja je u međuvremenu nabavljena – dodao je direktor OB „Studenica“. - U saradnji sa lokalnom samoupravom i državom mora se ubrzo započeti i proces rešavanja imovinsko-pravnih odnosa za obližnje objekate. Prema Urbanističkom planu sav prostor između Ulice cara Dušana i Jug Bogdanove pripašće budućem Zdravstvenom centru „Studenica“.

OB Studenica

 

Prema projektu, Dijagnostički centar biće opremljen najsavremenijom opremom - magnetnom rezonancom, rendgen aparatima, skenerom, mamografom i ultrazvučnim aparatima. Uz prijemno, interno i odeljenje radiologije raspolagaće sa nekoliko ambulanti, odeljenjem za reanimaciju i trijažu, prostorijama za infektivnu ambulantu i izolaciju pacijenata, laboratorijom, kao i odeljenjima za tehničku podršku i administraciju.

RASPORED

U SKLADU sa Pravilnikom o tehničkim standardima za nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, starijim osobama i deci, Dijagnostički centar imaće prizemlje, podrum i jedan sprat povezanih sa dva lifta i dva stepeništa. U podrumu će, uz toplu vezu sa Poliklinikom, Internističkom bolnicom i Hiruškom blokom, biti smeštena magnetna rezonanca, garderoba, radionice i magacini. U prizemlju će se nalaziti prijemno i interno odeljenje sa ambulntama i Odeljenje radiologije, dok će na spratu biti centralna laboratorija, mašinska podstanica i arhiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!