KOPRIVIĆ MLADICA NA ISTOM MESTU Novosadski spomenik prirode uništen letos u oluji, ipak nastavlja da živi

S.B.

21. 10. 2023. u 12:13

NA mestu na kom je duže od vek i po spomenik prirode "Koprivić u centru Novog Sada", krasio ugao ulica Modene i Ilije Ognjanovića, ove jeseni u smiraj vegetacije biće posađena mladica poreklom upravo od tog stabla.

КОПРИВИЋ МЛАДИЦА НА ИСТОМ МЕСТУ Новосадски споменик природе уништен летос у олуји, ипак наставља да живи

S.B.

Novosađanima omiljeno drvo raskošne krošnje, pod kojom su se zakazivali randevui, a na klupama kojima je bio oivičen, najčešće penzioneri odmarali i listali novine... podleglo je letos, u veče 21. jula, naletima snažnog vetra dotad nezapamćene oluje.

- Svedok istorije našeg grada više od 150 godina, nije uspeo da preživi olujne udare vetra. Naši stručnjaci i radnici su još ranije proizvodili seme tog koprivića i izvesno je da će to biti posađeno na više mesta u gradu, koja će biti posebno obeležena i označena - rekla je dan kasnije Jelena Prica, pomoćnik direktora "Gradskog zelenila".

Prva kategorija zaštite

KOPRIVIĆ (Celtis australis L.) u centru Novog Sada je bio spomenik prirode prve kategorije zaštite od 1978. godine. Drvo je bilo visoko 15 metara, stablo prečnika 3,5 metra i okruglu krošnju prečnika 22 metra. Koprivić je bio jedino preostalo drvo od nekadašnjih drvoreda u tom delu grada.

Radna grupa koju je formirala Gradska uprava za zaštitu životne sredine, predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Saveta gradonačelnika Novog Sada za pružanje stručne pomoći u preduzimanju aktivnosti na očuvanju i unapređenju zelenila na teritoriji grada i JKP "Gradsko zelenilo" na terenu konstatovali su da je i pored primenjenih mera ojačavanja debla čeličnim šipkama i osiguranja krošnje sajlama, usled udara jakog vetra došlo do pucanja i cepanja debla na sredini njegove visine. To je dovelo do pada cele krošnje, a oštećenja su velika i nemoguće je uraditi sanaciju i revitalizaciju.

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode su predložili uklanjanje panja i ostataka korenovog sistema kao i pripremu zemljišta i jame kvalitetnim supstratom za novu sadnju. Tako će na tom mestu biti posađena "školovana i sertifikovana sadnica" iste vrste, odnosno mladice koja je poreklom od tog stabla, a odnegovana u rasadniku JKP "Gradsko zelenilo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)