KONCERT ZA ROĐENDAN: Muzička škola u Subotici slavi 155. godina postojanja

J. L.

17. 10. 2023. u 16:04

Muzička škola u Subotici slavi 155. godina postojanja, a tim povodom sugrađanima poklanja koncert klasične muzike koji će biti održan sutra 19 časova u Sinagogi. Ulaz je besplatan.

КОНЦЕРТ ЗА РОЂЕНДАН: Музичка школа у Суботици слави 155. година постојања

foto: subotica com

Tokom svih ovih godina postojanja, Muzička škola je rasla, razvijala se i izrasla u jednu modernu obrazovno - vaspitnu ustanovu koja je stožer kulturnog života Subotice.

- Naša škola obrazuje decu od 6 do 19 godina na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku. Iz godine u godinu broj đaka se povećava, a danas škola broji preko 750 učenika - kaže Dragana Nikolić, direktorka škole.

Veliki jubilej Muzička škola proslaviće na najbolji mogući način - koncertom na kom će nastupiti hor i simfonijski orkestar ove škole.

- Ove godine navršava se 100 godina od smrti Erne Lanjija, dirigenta, umetnika koji je bio na čelu Muzičke škole početkom prošlog veka i koji je učinio mnogo za kulturni život našeg grada. Izvešćemo njegove kompozicije pisane za dvoglasni, troglasni, četvoroglasni hor, gudački orkestar i orgulje. U tom periodu, stvarao je i subotički kompozitor i muzički pedagog Ferenc Gal koji je takođe jedno vreme bio na čelu Muzičke škole, pa smo u program uvrstili i jednu njegovu kompoziciju - najavljuje Čikoš Kristina, dirigentkinja hora Muzičke škole i dodaje da će na koncertu nastupiti đaci i profesori - Takođe, publika će imati priliku da čuje 5. simfoniju Franca Šuberta koja ima četiri stava i izvedba traje oko 20 minuta, kao i "Čočečku igru" Isidora Bajića iz opere "Knez Ivo od Semberije". Na kraju koncerta biće izvedena "Lucifer Polka"  od Johana Štrausa. Simfonijski orkestar nastupiće pod dirigentskom palicom profesora Čabe Paška.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!