POMOĆ DECI SA INVALIDITETOM: Terapijsko jahanje kod Subotice od sada i tokom cele godine

J. L.

16. 10. 2023. u 18:07

HIPOTERAPIJA i terapijsko jahanje su sve popularnije metode lečenja a kod nas mogu da se primene na „Sarić salašu“ kod Subotice.

ПОМОЋ ДЕЦИ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: Терапијско јахање код Суботице од сада и током целе године

foto: Tv Subotica

Do sada je to bilo moguće samo kad vremenske prilike dozvoljavaju, a zahvaljujući finansijskoj podršci Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam izgrađena je  hala gde mogu nesmetano da se odvijaju tokom cele godine.

Pošto se terapijsko jahanje i hipoterapija najčešće rade sa decom sa invaliditetom, vetar, kiša i hladno vreme onemogućavali su da se održavaju u kontinuitetu, a time i učinkovitost nije bila očekivana

-Ovaj projekat ima posebnu težinu, jer brine o našim najmlađima,  o njihovom zdravlju, da  bude još bolje. Ovo je i odličan primer razvoja novog oblika turizma, zdravstvenog turizma. Mnogi ljudi spremni su da pređu dug put, da dobiju ovakav tretman, koji je jedinstven u Vojvodini – ističe Nenad Ivanišević, pokrajinski  sekretar za privredu i turizam.

Na “Sarić salašu” su pre dve i po godine otvorene terapijske sesije „Kasom kroz život – Terapijsko jahanje”. 

- Postoje dva vida terapije, hipoterapija i terapijsko jahanje. Hipoterapija je terapija na neurološkoj osnovi, primaju je deca, osobe  koje imaju problem sa invaliditetom i jako je bitno da je to njima možda  jedini vid kretanja, kada su na konju. Terapijsko jahanje je osmišljeni program koji se bavi decom ometenom u razvoju. Hipoterapiju mora da sporvodi fizioterapeut koji je obučen, a terapijsko jahanje se radi sa vodičem – objašnjava Iva Sarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)