JAVNI KONKURS:Pokrajina podržava socijalno preduzetništvo

J. L.

02. 10. 2023. u 16:34

POKRAJINSKI sekretarijat za privredu i turizam raspisao je novi Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava privrednim subjektima za doprinos razvoju socijalne ekonomije Vojvodine.

ЈАВНИ КОНКУРС:Покрајина подржава социјално предузетништво

foto: Pokrajinska vlada

Za podršku socijalnom preduzetništvu, odnosno privrednim subjektima koji zapošljavaju lica kojima je potrebna pomoć i podrška radi savladavanja socijalnih, materijalnih i životnih teškoća ili koja posluju radi ostvarenja socijalne, ekonomske i radne uključenosti, namenjeno je 10 miliona dinara. Rok za podnošenje prijava je 16. oktobar 2023. godine

- Kao što je bio slučaj sa ženskim preduzetništvom, tako smo i za podršku socijalnom preduzetništvu opredelili duplo veći iznos nego prošle godine. Iznos pojedinačne refundacije može biti do 80 odsto investicije, odnosno od 250.000 dinara do dva miliona dinara – objašnjava Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Težište ovog konkursa je na mašinama i opremi, odnosno na onome što konkretno i direktno doprinosi proizvodnji. Uslovi opšteg tipa koji važe za sve konkurse Sekretarijata, jesu da su aplikanti izmirili sve obaveze, da su radnici prijavljeni, da imamo zaposlene u tim preduzećima. Naša ideja jeste da u narednom budžetu za 2024. godinu računamo na znatno veće iznose za žensko preduzetništvo i za socijalnu ekonomiju.

U Vojvodini postoji registrovanih osam socijalnih preduzeća i 16 preduzeća za specijalnu rehabilitaciju.

-Od tih osam preduzeća, dva su registrovana kao društva sa ograničenom odgovornošću, a šest kao udruženja građana. Ovim javnim pozivom nećemo biti u situaciji da obuhvatimo udruženja građana, međutim, potrudićemo se da u narednoj godini obezbedimouslove da i oni mogu da konkurišu – dodaje Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Pod nabavkom mašina, odnosno opreme podrazumeva se i proizvodna linija koju čine više funkcionalno nedeljivih mašina ili skup više samostalnih mašina koje zajedno čine jedinstven proizvodni proces. Mašine i oprema moraju biti novi i namenjeni za profesionalnu upotrebu. Izuzetno, na predlog Komisije za sprovođenje Javnog konkursa može se odobriti subvencionisanje troškova nabavke polovne mašine ili opreme, ne starije od pet godina, uz uslov da podnosilac prijave dostavi procenu vrednosti sačinjenu od strane ovlašćenog sudskog veštaka.

Učesnik na Javnom konkursu može podneti samo jednu prijavu za jednu namenu, a prijava se može podneti za refundaciju sredstava za nabavku maksimalno pet komada mašina il iopreme i to od najviše dva različita dobavljača, odnosno prodavca.

               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)