RODITELJI PROTIV SKUPIH UDŽBENIKA: U školi u Ravnom Selu obezbeđene knjige koje štede kućni budžet

Zoran Rajić

23. 09. 2023. u 07:39

POSLE dve godine uporne borbe da svojoj deci obezbede besplatne ili jeftinije udžbenike, roditelji osnovaca u Ravnom Selu kod Vrbasa uspeli su to ove školske godine u jedinom odeljenju drugog razreda seoske OŠ „Branko Radičević“.

РОДИТЕЉИ ПРОТИВ СКУПИХ УЏБЕНИКА:  У школи у Равном Селу обезбеђене књиге које штеде кућни буџет

foto Privatna arhiva

. Oni žele da jeftine udžbenike dobiju učenici i svih ostalih razreda, ali u tome, kako kažu, nailaze na otpore u školi, kojoj su, kao i Ministarstvu prosvete, ovog meseca uputili zahtev da se „ne minira odeljenje koje se većinskom odlukom roditelja opredelilo slobodnom voljom da koristi udžbenike Fondacije Kavčić (FK), što im zakon daje za pravo“.

   - Kompleti udžbenika, na kojima škola insistira, koštaju više od 10.000 dinara, a ako porodica ima dva učenika mora za njihove knjige da izdvoji i do 30.000 dinara. Udžbenici FK, koji su besplatni u digitalnom obliku, u štampanom izdanju za sve razrede koštaju oko 2.000 dinara. Opština Vrbas za sve đake prvake obezbeđuje besplatne udžbenike, nabavljene skupo od moćnih izdavača. Za taj novac su od FK mogle da budu kupljene knjige koje bi se besplatno podelile svim osnovcima od 1. do 4. razreda – ističe Saša Mirković iz Inicijative roditelja Ravnog Sela za besplatne udžbenike.

 

   Zahvaljujući anonimnom donatoru, roditelji nisu morali da plate ni tih 2.000 dinara za udžbenike FK, jer su ih sva 22 učenika drugog razreda dobila besplatno.

   - Međutim, posle toga je krenulo „miniranje“, jer je udžbenike u drugom razredu počeo da deli izdavač koji je dosad snabdevao školu, pa je pod tom „ponudom“ pokleklo troje roditelja – navodi Mirković.

   Nada Malinović, majka dvaju osnovaca i članica Saveta roditelja u OŠ „Branko Radičević“, naglašava da, po Statutu škole, roditelji učestvuju u odabiru udžbenika.

 

 

   - Knjige Fondacije Kavčić odobrilo je Ministarstvo prosvete u skladu sa propisanim planom i programom, a mi roditelji imamo pravo da na slobodnom tržištu biramo udžbenike koji su nam najpovoljniji – zaključila je Malinovićeva.

 

Verna izdavaču napustila đake

KOLIKO  je snažno protivljenje udžbenicima FK u ravnoselskoj školi, svedoči to što je učiteljica napustila razred koji je dobio te knjige i ponovo preuzela prvake, ne menjajući izdavača. Niko od učitelja u ovoj školi ne želi da priča o toj temi, a direktorka Jelena Višnjić rekla je da se ne meša u izbor udžbenika, jer je to u nadležnosti Nastavničkog veća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu