MOBILNIM TELEFONOM NA IZLOŽBE: Digitalizacija Gradskog muzeja u Vršcu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

18. 09. 2023. u 12:40

GRADSKI muzej Vršac je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture uradio jedinstveni mobilni vodič za obilazak stalnih muzejskih postavki u zgradama Konkordija i Apoteka na stepenicama. To će bogato istorijsko i kulturno nasleđe ovog kraja još više približiti mlađoj publici, naviknutoj na digitalni svet.

МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНОМ НА ИЗЛОЖБЕ: Дигитализација Градског музеја у Вршцу

Foto: Gradski muzej Vršac

Ovi kratki informativni tekstovi dostupni su preko mobilnih platformi na srpskom, engleskom i rumunskom jeziku.

Aktiviraju se skeniranjem QR kodova, koji su postavljeni pored eksponata. Osim tekstova, sadrže i audio-zapise i druge servisne i logističke informacije, koje su povezane sa digitalnim mapama i koordinatama za obilazak muzeja.

- Ukupno imamo 30 digitalnih priča, koje će naše posetioce voditi od arheologije, etnologije i moderne istorije do stalne postavke Paje Jovanovića, koju domaći turisti posebno vole. Na isti način dostupnijom je učinjena i stalna postavka u zgradi Apoteka na stepenicama, u kojoj se nalazi i prirodnjačka zbirka - kaže, za "Novosti", direktorka vršačkog muzeja Andrijana Radić.

U planu i kula

U PLANU je da se, uz podršku resornog ministarstva, na ovaj način digitalizuje i stalna postavka u Vršačkoj kuli, koja je otvorena pre dva meseca.

Svi ovi sadržaji postavljeni su i na mobilnu i internet platformu Heritage Guide, koja povezuje i obrađuje i druge slične sadržaje i spomenike kulture u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić