MAĐARSKA SPASAVA SIVAC OD POTOPA: Selo koje muku muči sa izlivanjem septičkih jama konačno će dobiti kanalizaciju

Z. Rajić

11. 09. 2023. u 14:00

SIVAC, selo sa oko 7.000 stanovnika i više od 2.000 domaćinstava u opštini Kula, koje muku muči s podzemnim vodama i izlivanjem septičkih jama, konačno će dobiti kanalizaciju - i to uz pomoć Vlade Mađarske!

МАЂАРСКА СПАСАВА СИВАЦ ОД ПОТОПА: Село које муку мучи са изливањем септичких јама коначно ће добити канализацију

foto Z. R.

Pre mnogo godina napravljena je projektna dokumentacija za ovaj poduhvat, ali je u međuvremenu zastarela, pa će biti napravljena nova.

   Da će Sivac biti treće naselje u kulskoj opštini – posle Kule i Crvenke - koje će dobiti kanalizaciju, bilo je najavljeno pre četiri godine, kad je Imre Kern, tadašnji državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na sastanku s lokalnim čelnicima predočio mogućnost da sistem za odvođenje otpadnih voda u Sivcu bude finansiran kreditnom linijom mađarske vlade.

   Kad su Sivčani već izgubili nadu da će se to dogoditi, stigla je ovih dana informacija iz kabineta predsednika Opštine Kula Damjana Miljanića o održanom sastanku s projektantima iz Srbije i Mađarske i lokalnim timom, koji rade na realizaciji sivačke kanalizacije.

   - Svi su uložili maksimalan napor da Sivac konačno reši veliki komunalni i ekološki problem. Kanalizacija u Crvenki i Kuli spojena je sa Centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda u Vrbasu, a Sivac neće biti deo tog sistema, nego će imati sopstveni prečistač, koji će biti izgrađen na izlasku iz sela prema Crvenki, gde je predviđeno da bude uređena industrijska zona – precizirao je Miljanić.

   Željko Madžarev, direktor JKP „Radnik“, rekao je da će kanalizacija biti spas posebno za domaćinstva u Doljanskom kraju i Jamurama, čiji sami nazivi govore o visokom nivou podzemnih voda, kao i za centar sela, gde se u stambenim blokovima fekalne vode izlivaju u podrume i ispred prozora stanova u prizemlju.

   - Ugrožen je naročito i Vatrogasni dom, u čijem je dvorištu potop posle svake veće kiše, jer je to najniža tačka sela – izneo je Madžarev.

   Predsednik Opštine kaže da će dokumentacija za kanalizaciju u Sivcu biti gotova do kraja ove, a početak radova se očekuje naredne godine.

Priključuje se i Mali Stapar

DIREKTOR „Radnika“ napominje da će kanalizacijom biti obuhvaćen i Mali Stapar, zaselak na obalama Velikog i Malog bačkog kanala, pet kilometara udaljen od Sivca.

  - Trenutno se ne vidi isplativost toga, jer tamo živi svega petnaestak domaćinstava, ali će se efekat pokazati kad Mali Stapar postane turističko naselje, što je u planu – istakao je Madžarev.         

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu