POČELO PRIJAVLJIVANJE ZA DRUGI UPISNI ROK: Na Fakultet pedagoških nauka u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 08. 2023. u 10:52

Prijava kandidata za drugi upisni rok na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini (FPNJ) počelo je danas, 28. avgusta, i trajaće do 30. avgusta, a zainteresovani, uz skeniranu dokumentaciju, mogu da se prijave i onlajn.

ПОЧЕЛО ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ДРУГИ УПИСНИ РОК: На Факултет педагошких наука у Јагодини

Foto:Z.Gligorijević

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini ostala su 33 budžetska mesta na četvorogodišnjim akademskim studijama, smerovi - učitelj, predškolski vaspitač, vaspitač za rad u domovima, i za trogodišnje osnovne strukovne studije medicinska sestra-vaspitač. Pored toga što brucoši besplatno mogu da završe prvu godinu, ukoliko svake godine prikupe 48 bodova, fakultet mogu da završe besplatno. Zajednički program Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i FPNJ, medicinska sestra-vaspitač jedini je u državi, koji se ralizuje na univerzitetskom nivou. Liderstvo u obrazovanju i veb-dizajn su jedine master studije u Srbiji.

- Interesovanje za nastavničke fakultete je slabije, jer je prosveta u našem društvu izašla iz fokusa i prestala da bude važna. Ali, veštačka inteligencija, niti bilo šta drugo, ne može da zameni ulogu čoveka-nastavnika koji obrazuje, humanizuje i razvija ličnost – ocenjuje prof. dr Violeta Jovanović, dekanica FPNJ.

Docent dr pedagoških nauka Nenad Stevanović slaže se da se uloga škole kao institucije koja razvija biće, vaspitava i stvara čoveka, zanemarila.

- Učitelji i nastavnici moraju da budu ambasadori čovečanstva i čovečnosti. Savremene informacione komunikacione tehnologije mogu u milisekundi da obezbede sve informacije, ali ne mogu kod đaka da razvijaju sistem vrednosti i da ih priprema za društveni život – kaže dr Stevanović i dodaje da ne samo što će nastvnički kadar postati deficitaran, već će biti nezamenljiv i veoma tražen.

Jelena Đalović, student master studija FPNJ, opredelila se da bude učiteljica, jer je to najplemenitiji posao, a Aleksandra Filipović, student doktorskih studija, veli da joj znanje koje je stekla na FPNJ i usavršavanje kroz dugogodišnji rad pomaže da zna kako da priđe svakom detetu i da, kao što bi svaki nastavnik trebalo, ume da odgovori na njihove potrebe. Ružica Perić, student treće godine osnovnih akademskih studija FPNJ, smer učitelj, dodaje da su profesori veoma posvećeni studentima, da grade ljude i da su uslovi za školovanje izuzetni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao