OSTALI BEZ SINA, ALI SU NASTAVILI DA SE BORE ZA DRUGU DECU: Večeras ceo Balkan igra folklor kod Kruševca (FOTO)

S.BABOVIĆ

26. 08. 2023. u 19:52

OSAM godina je prošlo od pogibije Marka Milanovića (1993-2015) iz Kaonika kod Kruševca, a njegova porodica nije izneverila zavet dat posle teške nesreće: baviće se dobročinstvom i vodiće bitku da zaštite decu u saobraćaju.

ОСТАЛИ БЕЗ СИНА, АЛИ СУ НАСТАВИЛИ ДА СЕ БОРЕ ЗА ДРУГУ ДЕЦУ: Вечерас цео Балкан игра фолклор код Крушевца (ФОТО)

Foto Fejsbuk

Veliku balkansku folklorijadu - 7.Manifestaciju „Spasimo decu u saobraćaju“ organizuju večeras od 19 sati u porti crkve u Kaoniku, a sve dobrotvorne priloge proslediće Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini kod Aleksinca.

- Našem pozivu su se ponovo odazvali folklorci sa celog Balkana, imaćemo oko 150 učesnika, dolazi nam „Venac“ sa Kosmeta, folklorci iz Crne Gore, Bugarske, Mađarske, Federacije BiH - kaže za „Novosti“ Miroljub Milanović, Markov otac koji vodi udruženje sa imenom nastradalog sina.  -Podršku smo dobili od MUP-a, Gradske uprave,Turističke organiazcije, Kulturnog centra, što pokazuje samo koliko se svi složno borimo za istu humanu misiju.

“Folklordijada” u Kaoniku uvek privuče više hiljada posetilaca. I ne slučajno, jer osim druženja i šanse da vide folklorce iz više država, Udruženje „Marko Cara Milanović“ poznato je po dobrotvornom radu. Za školu „Velizar Stanković-Korčagin“ u selu obezbedili su đačke stolice, inicirali postavljanje zaštitnih ograda, usporivače saobraćaja, led-samafore duž Ribarske reke. Pomažu siromašnima i bolesnima, đacima, darovitim malim muzičarima. Blisko sarađuju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.

Poslednja održana folklorijada uoči izbijanja epidemije, bila je posebna, posvećena tada sedmosmesečnom Vuku, koji je u teškom udesu na Čokotinom brdu 10.januara, 2019. ostao bez roditelja Jovane Milenković(25) i Stefana Ilića(26). Miroljubova folklorijada okupila je više od 400 učesnika, sakupljeno je više od 200.000 dinara za porodicu Milenković iz susednog Đunisa,koja je nastavila da brine o bebi.

- Trudimo se da pomažemo kome god treba, a važno je da u tome imamo podršku zajednice – kaže Miroljub. - Siguran sam da nas Marko gleda sa neba i da je ponosan na sve što radimo.

Marko bi ove nedelje napunio 30 godina. Nastradao je bez svoje krivice, kao suvozač u putničkom vozilu.  Njegovo ime i delo nisu zaboravljeni. Udruženje Marko Cara Milanović nagrađeno je priznanjem “Večernjih Novosti”, za “Najplemenitiji podvig godine” 2020.godine.

PRVI GLAS SRBIJE

MARKO Milanović bio je student druge godine računarstva Visoke strukovne škole u Blacu. Osim što je svirao više instrumenata, bio je i nagrađivani vokalni solista izvornih pesama. Samo mesec dana pre pogibije osvojio je priznanje "prvi glas Rasinskog okruga". Blizu 15 godina igrao je foklor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)