UMETNOST NEPREKIDNOG TRAGANJA: Izložba radova Boška Petrovića u Zrenjaninu

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

02. 08. 2023. u 10:35

POVODOM dva značajna jubileja, stogodišnjice rođenja i četrdeset godina od smrti velikog likovnog umetnika Boška Petrovića, Savremena galerija u Zrenjaninu će predstaviti njegove radove, koje čuva u svojoj kolekciji.

УМЕТНОСТ НЕПРЕКИДНОГ ТРАГАЊА: Изложба радова Бошка Петровића у Зрењанину

Savremena galerija Zrenjanin

Ljubitelji likovne umetnosti, imaće priliku da vide ukupno 13 radova značajnog umetnika, od kojih su tri nastala  1956. godine nakon njegovog boravka u Umetničkoj koloniji Ečka, kod Zrenjanina, dok je deset radova, pet ulja na platnu i pet kolaža nastalih u periodu od 1969. do 1978. godine, poklon njegove ćerke Višnje Petrović.

- Boško Petrović je neumorno istraživao različite tehnike kao što su ulje na platnu, kolaž, akvarel, crtež, ali i mozaik i tapiserija. Prolazeći kroz razne faze, istražujući u okviru nekoliko tema stvarao je svoj individualni likovni rukopis često nailazeći na prepreke koje je prihvatao kao neminovni otpor društva umetniku čije je svojstvo da večito ruši različite barijere, otvara nova pitanja i gura čovečanstvo napred - ističe kustoskinja izložbe Slavica Žarković.

Ona napominje da je Boško Prtrović učestvovao u osnivanju i radu umetničkih kolonija u Senti, Bačkoj Topoli, Bečeju i Ečki i osnivač i član umetničke grupe Grupa 57 u Beogradu. Sa tkaljom Etelkom Tobolkom 1961. godine osnovao je prvu jugoslovensku radionicu za izradu tapiserija  u svom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)