DRŽAVNI SEKRETAR MILE KARANOVIĆ U PARAĆINU: Svečano uručio više desetina boračkih legitimacija (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

07. 07. 2023. u 08:37

OD OKO osamdeset novoizrađenih boračkih legitimacija za učesnike ratova devedesetih godina sa teritorije opštine Paraćin, najveći broj je na svečanom skupu u zgradi Regionalnog inovacionog startap centra.

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИЛЕ КАРАНОВИЋ У ПАРАЋИНУ: Свечано уручио више десетина борачких легитимација (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Legitimacije je uručio Mile Karanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna  pitanja – šef Sektora za boračko-invalidsku zaštitu, u saradnji sa Sašom Ružićem, većnikom zaduženim i za ovu oblast.

Obraćajući se prisutnim članovima boračkih organizacija koji su došli po svoje legitimacije, sekretar im je čestitao na tome što su časno i predano branili svoju otadžbinu, a ujedno ih je i obavestio da će se u  narednom periodu mnogo više raditi u oblasti boračke zaštite.

- Boračko-invalidska  zaštita je oblast koja je mnogo zahtevna i nije joj posvećena dovoljna pažnja ranije. Dosta je bila i nesređena oblast i tek poslednjih sedam-osam godina se na tome intenzivno radi, a posebno od januara 2021. kada je donet i Zakon o borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca. Taj zakon takođe ima svoje slabosti i mane koje pokušavamo da otklonimo i da status pomenutih kategorija dignemo na vipi stepen  - objasnio je Karanović.

Kad je u pitanju boračka legitimacija, ona je pre svega  lična satisfakcija za svakog čoveka koji je bio spreman da uzmu pušku i da brane otadžbinu. Karanović je rekao da ta legitimacija trenutno možda i nema neke prevelike benefite, ali omogućava razne povlastice koje zavise od jedinica lokalne samouprave,  kao i 25 prava koje propisuje zakon, gde su ta njihova prava detaljno obrađena.

 

Saša Ružić, član Opštinskog veća u gradu na Crnici, kaže da Paraćin ima odličnu saradnju sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu, na čemu je zahvalan.

- Mile Karanović je po drugi put za kratko vreme u Paraćinu i daje doprinos našem radu sa boračkim udruženjima na teritoriji opštine. Lokalna samouprava sada posvećuje više vremena radu sa tim udruženjima, želimo da tim ljudima odamo priznanje za sve što su radili tokom ratovanja za domovinu i da im prižimo punu podršku i pomoć - zaključio je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)