POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI: Gradi se Centar za posetioce na Feliks Romulijani

S. M. J.

25. 06. 2023. u 17:58

GRAD Zaječar i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su Memorandum o saradnji za realizaciju izgradnje Centra za posetioce na na arheološkom lokalitetu rimske carske palate Feliks Romulijana u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ: Гради се Центар за посетиоце на Феликс Ромулијани

Foto: Radio Magnum

Radovi na izgradnji vizitorskog centra, zahvaljujući nedavno potpisanom Memorandumu o saradnji Grada Zaječara i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, vredni su oko četiri miliona evra, a finansiraće se iz programa „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Evropske unije i nemačke vlade. Centar za posetioce na više od 600 kvadrata biće svojevrsni muzej na lokalitetu Galerijeve carske palate koju je rimskim imperator krajem trećeg i početkom četvrtog veka posvetio majci Romuli.

Centar će obogatiti i ponudu za posetioce i proširiti raznovrsnost dostupnih suvenira, dok će sala od 150 kvadratnih metara služiti kao prostor za organizaciju događaja.

-Za Evropsku uniju je zaštita i promocija kulturnog nasleđa način da se unapredi mir i razvoj širom sveta – i zato ulaže značajna ulaganja u to. Izgradnjom Centra za posetioce na lokalitetu Feliks Romulijana, EU i Vlada Nemačke upravo žele da pošalju snažnu poruku da brinemo o srpskom kulturnom nasleđu, našem zajedničkom evropskom nasleđu i da ulažemo u našu zajedničku budućnost– kaže  Martin Klauke, šef odeljenja za upravljanje projektima u Delegaciji Evropske Unije u Srbiji.

Centar za posetioce na Feliks Romulijani, trebalo bi da privuče više turita i da stvori više mogućnosti za zapošljavanje i prihode. On bi, ističu nadležni, mogao da bude i prostor za treninge, letnje škole, edukacije i slično.

Foto: Radio Magnum

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara

- Vizitorski centar nije neki luksuz, on je nužna potreba da bi na putu predstavljanja Feliks Romulijane u punom sjaju mi uspeli. Bez vas to sigurno ne bismo mogli. Feliks Romulijana treba da postane i mesto koje će okupiti najbolje svetske arheologe, istrazivače i studente. Da im ovde bude letnji kamp, da svi ti najbolji u arheologiji učestvuju u iskupovanju, jer mi nismo Feliks Romulijanu otkrili ni petnaestak, dvadeset procenata. Kada ona zasija jednog dana u punom sjaju, znaće se više i o civilizacijama koje su ovde živele – rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i dodao da bi ovaj lokalitet svakog leta mogao da ugosti najbolje studente arheologije svih evropskih univerziteta.

Objedinjavanje turističke ponude i kulturnog nasleđa, sa prilikama za ekonomski napredak istočne Srbije i Donjeg Podunavlja glavni su cilj i suština projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, rekao je Aleksander Bec iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

- Kroz infrastrukturnu komponentu našeg projekta, mi pomažemo unapređenje, promociju i atraktivnost ovog regiona sa kulturnim dobrima koji se u njemu nalaze. Ali to nije sve, kroz projekat su Evropska unija i Nemačka vlada dodelili bespovratna sredstva velikom broju malih i porodičnih preduzetnika u turističkom sektoru, mladim aktivistima i građanskim organizacijama, inovatorima i organizacijama koje se bave upravljanjem kulturnim nasleđem, promoterima turizma, regionalnim agencijama za razvoj, organizacijama koje se bave poslovnom podrškom razvoju i  promociji turizma - dodao je Bec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)