PISAC GORAN MILAŠINOVIĆ PRVI PUT U KIKINDI: Promovisani romani „Slučaj Vinča“ i „Muk“(FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

23. 06. 2023. u 09:49

Posle mnogo promocija po Srbiji, poznati pisac Goran Milašinović, konačno je održao književno veče i u Kikindi.

ПИСАЦ ГОРАН МИЛАШИНОВИЋ ПРВИ ПУТ У КИКИНДИ: Промовисани романи „Случај Винча“ и „Мук“(ФОТО)

Foto: R. Šegrt

U Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ predstavljena su dva njegova poslednja omana: „Slučaj Vinča“ i „Muk“.

Bio je ovo prvi dolazak ovog poznatog pisca, kardiohirurga i profesora u ovaj banatski grad.

- Srbiju sam upoznao kroz biblioteke, putujući i predstavljajući knjige i u susretima sa svojim čitaocima, upoznao sam i gradove. Počastvovan sam što sam u Kikindi, jer je grad slavne istorije i sa ozbiljnim piscima, poznati su i grad i okolina, Mokrin posebno. Ovde se duh srednje Evrope i Austrougarske osećaju na svakom mestu, a u toj Evropi književnost je bila vrlo važna, tako da se ovde dobro osećam. Poreklom sam Slavonac tako da imam isti osećaj kada sam došao ovde – rekao je Milašinović.

Po njegovom romanu „Slučaj Vinča“ upravo je snimljen film u režiji Dragana Bjelogrlića, a nedavno je objavio upozoravajući roman „Muk“. Obe knjige inspirisane su istinitim događajima, prva govori o velikoj, ekstremnoj humanosti građana Francuske, koji su donirali koštanu srž srpskim naučniicma koji su ozračeni 1958. godine u Institutu „Vinča“. Taj događaj, o kojem se malo znalo i kod nas i u Francuskoj, primer je prve transplantacije koštane srži u svetu. Roman „Muk“ govori o mučkom ubijanju ptica pevačica u krivilovu 2002. godine u Bačkoj. Italijanski lovci ubili su 10.000 ptica radi patološkog gurmanskog hedonizma, dobijanja paštete koja se pravi samo od ptičijih jezika. Govoreći o svojim romanima upozorio je da će nas, zbog pohlepe i gramzivosti, manjka saosećanja i poštovanja prirode, možda, zadesiti najgora sudbina, a to je nestanak ljudske vrste.

- Književnost neće promeniti svet, jer svet, nažalost, menjaju politika, progres, tehnologija, a književnost veoma malo. Ona je zatvorena u uskom krugu između pisca i čitaoca. Književnost ne postoji sa razlogom, ona postoji zato što je nemoguće da je nema. Ona je egzistencijalna potreba čoveka da prenosi svoje misli nekom drugom. Kad bi naš mozak funkcionisao tako da misli, koje nam se stvore u glavi, ne izlaze, kada čovek ne bi imao potrebu da svoje misli prenese nekom drugom, ne bi bilo književnosti. Ona će uvek biti potreba čoveka i zato ne može da nestane. Književnost postoji i zbog toga što je naša želja da znamo šta neko drugi misli i oseća – objasnio je Goran Milašinović.

VAŽNOST LjUDSKIH MANA

- Čoveka najbolje upoznajemo preko njegovih mana, a ne preko vrlina. Vrlina je nešto što se podrazumeva i ljudskom rodu. Uvek se iznenadimo kada saznamo za neku manu drugog i onda tek shvatimo kakav je neko. Ljudska predstava o drugom čoveku je dobrota i zato ne možemo upoznati čoveka dok ne upoznamo njegove zle strane. To je Šekspir znao i zato je svaka njegova drama, jedna ljudska mana – objasnio je Goran Milašinović, lekar i pisac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu