ZA DEVET DANA PREĆI ĆE 250 KILOMETARA: U Novom Sadu počela međunarodna regata Dunavom

Z. G.

21. 06. 2023. u 16:17

TRINAESTA Međunarodna regata „Vode Vojvodine“, koja je danas krenula Dunavom iz Novog Sada, u narednih devet dana plovidbe preći će maršrutu od 250 kilometara po vojvođanskim rekama i kanalima.

ЗА ДЕВЕТ ДАНА ПРЕЋИ ЋЕ 250 КИЛОМЕТАРА: У Новом Саду почела међународна регата Дунавом

Pres služba Grada Novog Sada

Pod sloganom „Kanali plovni, za ravnicu plodnu“, oko 300 učesnika regate ploviće na relaciji Novi Sad-Titel-Zrenjanin-Žitište-Mihajlovo(Jankov most)-Novi Bečej-Bečej-Srbobran-Bački Petrovac-Novi Sad, saopšteno je iz JVP „Vode Vojvodine“.

- Ovo je jedna prelepa manifestacija. Učesnicima regate želim da im svaki sekund u Novom Sadu bude prijatan i da im svaki talas bude ugodan – rekao je pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović napominjući da će regata 29. juna stići ponogo u Novi Sad Štrand, gde će biti obeležen Međunarodni dan Dunava.

Sloganom ovogodišnje regate organizatori te manifestacije želeli su da istaknu značaj održavanja i čišćenja kanalske mreže, istakla je Bojana Pećo Findžanović, savetnica direktora „Voda Vojvodine“, podsetivši da to javno vodoprivredno preduzeće upravlja sa 600 kilometara plovne kanalske mreže. Ona je dodala da se na tom plovnom putu nalazi čak 16 brodskih prevodnica, koje su neophodne za njegovo funkcionisanje.

- Ove godine regataši će prvi put proći kroz rekonstruisanu prevodnicu Klek, obnovljenu zahvaljujući sredstvima iz IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Trudimo se da istaknemo nautički i turistički potencijal lokalnih samouprava kroz koje prolaze naša kanalska mreža.

Bojana Pećo Findžanović je naglasila da je JVP „Vode Vojvodine“ ove godine obezbedilo rekordne četiri milijarde dinara za ulaganje u kanalsku mrežu i vodne objekte, kako bismo obnavljali postojeće i pravili nove sisteme za odvodnjavanje i navodnjavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)