PRVI SVEOBUHVATNI VODIČ ZA RASPOZNAVANJE DIVLJIH PTICA: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica objavilo knjigu

Lj.P.

20. 06. 2023. u 12:23

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica objavilo je knjigu „Ptice Srbije i Evrope – vodič za raspoznavanje“, prvi sveobuhvatni vodič za raspoznavanje divljih ptica na srpskom jeziku, koji će javnosti biti predstavljen u Beogradu, 27. juna u Biblioteci grada Beograda, a zatim 29. juna i u Novom Sadu, na Prirodno-matematičkom fakultetu.

ПРВИ СВЕОБУХВАТНИ ВОДИЧ ЗА РАСПОЗНАВАЊЕ ДИВЉИХ ПТИЦА: Друштво за заштиту и проучавање птица објавило књигу

FOTO DZPPS

Autori ovog kapitalnog dela su četvorica renomiranih ornitologa, Rob Hjum, Robert Stil, Endi Svoš i Hju Harop, a srpsko izdanje preveo je i prilagodio tim stručnjaka okupljenih u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U knjizi se nalazi više od 4.700 fotografija, predstavljeno je svih 928 vrsta ptica zabeleženih u Evropi. Sa ciljem da pouči raspoznavanju ptica, opisana su sva ruha i podvrste, slične ili vrste koje su teške za raspoznavanje su detaljno upoređene, a predstavljeni su detalji o mitarenju, oglašavanju, statusu i staništima. Knjiga sadrži i 540 mapa koje su napravljene u saradnji sa organizacijom BirdLife International.

- Nije jednostavno objasniti značaj ove knjige. To nije samo ključ za raspoznavanje ptica, to je ključ koji mnogima otključava vrata prirode – rekao je Milan Ružić, glavni urednik knjige i izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Namenjena je raznovrsnoj čitalačkoj publici, biolozima, ekolozima, šumarima, lovcima, poljoprivrednicima, iskusnim posmatračima ptica i početnicima zaljubljenicima u prirodu, studentima, starima i mladima i deci podjednako.

Na promociji vodiča u Biblioteci grada Beograda, 27. juna u 19 časova pored Milana Ružića, govoriće i Jelena Guduraš, prevodilac knjige, Željko Stanimirović, ornitolog – stručni konsultant i Kalman Moldvai, tehnički urednik knjige. Na novosadskoj promociji, 29. juna u 18 časova na Departmanu za biologiju i ekologiju PMF, govoriće i dr Dimitrije Radišić, docent na ovom departmanu.

- Na ovako detaljan ključ za raspoznavanje ptica se čeka još od 1867. godine, kada je Josif Pančić objavio knjigu „Ptice u Srbiji“. Stoga je ovo zaista važan trenutak, i za nas u Društvu, jer ogroman trud i zalaganje stoje iza ovog izdanja – kazao je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama