LEGLO ZARAZE NADOMAK SELA: Još jedna divlja deponija u rukavcu Zapadne Morave kod Kraljeva (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

16. 06. 2023. u 13:51

BROJ divljih deponija u Kraljevu i okolini, kao uostalom i u čitavoj Srbiji, praktično je nemoguće precizno utvrditi jer se gotovo svakodnevno „otkrivaju“ nova nelegalna đubrišta kao svojevrsna slika i prilika i odraz opšte ekološke svesti i (ne)odgovornosti.

ЛЕГЛО ЗАРАЗЕ НАДОМАК СЕЛА: Још једна дивља депонија у рукавцу Западне Мораве код Краљева (ФОТО)

G.Šljivić

Na jednu takvu, novu, divlju deponiju, dvadesetak kilometara udaljenu od Kraljeva, u ataru sela Stubal, u rukavcu Zapadne Morave, sasvim slučajno su naišli reporteri „Novosti“ beležeći štetu na lokalnoj saobraćajnoj infrastrukturi koju su minulih dana pričinili bujični vodotokovi drugog reda.

Na, po slobodnoj proceni, dvadesetak ari, na obali kao i u samoj ustajaloj vodi prekrivenoj žabokrečinom, zatekli smo ogromnu količinu raznog otpada - od starog nameštaja, preko delova dotrajale bele tehnike, pa sve do velikog broja najlon džakova sa plastičnom ambalažom, uredno zapakovanih i nemarno bačenih.

- Nije to od juče, samo niko neće da prijavi imenom i prezimenom jer neće da se zamera i, eventualno, sebi napravi probleme. Lakše je okrenuti glavu na drugu stranu i gledati svoja posla – kratko nam je rekao jedan meštanin Stubla ne želeći da se previše upušta u ovu temu.

Iako im je leglo zaraze nedaleko od kućnog praga i imanja, ni njegove komšije ne žele da komentarišu, ističući „da nije teško utvrditi ko baca najveći deo smeća u rukavac reke jer na najlonskim džakovima čak piše ime firme“.

- I tu se, uz totalno neodgovorno, rekao bih čak i bezobrazno ponašanje pojedinaca, javlja novi problem jer Komunalnoj inspekciji mora da se slučaj prijavi imenom i prezimenom. Tek po nalogu inspekcije mi možemo da vanredno reagujemo. Konkretno, ovde bi intervencija zahtevala i angažovanje dodatne mehanizacije jer se radi o nepristupačnom terenu koji se većim delom nalazi pod vodom. Bilo kako bilo, moramo da odradimo sanaciju – kaže Novica Lišanin, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ u Kraljevu.

LEKCIJA

DA ipak ima i onih koji se iskreno brinu o životnoj sredini pokazuje akcija koja je početkom aprila ove godine sprovedena u ibarskoj klisuri nedaleko od Kraljeva. Tokom dva vikenda oko pedesetak aktivista, volontera, planinara i zaljubljenika u prirodu samoinicijativno je učestvovalo je u čišćenju korita Ibra i njegovog priobalja u podnožju i okolini srednjovekovne tvrđave Maglič, prikupljajući otpad na veoma nepristupačnom terenu i strmim obalama. Iako je to samo „kap u moru“, mora se odati priznanje svim učesnicima akcije.

O ovom ekološkom problemu informisan je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je, videvši zapanjujuće fotografije, poručio da će zahtevati da nadležne gradske službe i inspekcije reaguju u najkraćem roku.

- Sve ću odmah prijaviti načelniku Gradske uprave sa zahtevom za hitnu reakciju – naglasio je gradonačelnik Terzić. - Ovakve su stvari nedopustive, ali je najgore to što dok se sanira jedna divlja deponija na jednoj strani naše teritorije, na drugoj se pojave bar još dve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)