NAJSTARIJI U SRBIJI: Belocrkvanski karneval od 19. do 25. juna

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

09. 06. 2023. u 19:12

NAJSTARIJI karneval u Srbiji – „Belocrkvanski karneval“, koji datira još iz 1828. godine, ove godine se održava od 19. do 25. juna.

НАЈСТАРИЈИ У СРБИЈИ: Белоцрквански карневал од 19. до 25. јуна

Foto: J.J.Baljak

Tih dana južnobanatska varošica Bela Crkva ponovo će biti domaćin velikom broju gostiju, koji dolaze zbog karnevala, ali i zbog tamošnjih jezera, koja predstavljaju idealno mesto za beg od gradske vreve.

Organizatori najavljuju da će u ovogodišnjem sedmodnevnom programu biti više koncerata, izložbi i književnih večeri nego ranije, a da će udarni dani biti za vikend.

Petak, 23. jun, rezervisan je za dečji karneval, veliku salsa žurku i koncert Željka Vasića, koji će nastupati na glavnoj bini u centru varošice.

U subotu, 24. juna, sa početkom u 19 časova centralnom ulicom će prodefilovati internacionalna povorka, sa brojnim karnevalskim grupama iz zemlje i inostranstva. Specifičnost te povorke su alegorijska kola – eksponati velikih dimenzija koja vuku motorna vozila. Njih prave lokalna udruženja i umetnici, sa željom da svetu pošalju neku važnu poruku.

Foto: J.J.Baljak

Alegorijska kola

Nakon povorke biće upriličen vatromet, a zatim i koncert Dejana Petrovića i Big Benda.

Karneval će u nedelju, 25. juna, tradicionalno zatvoriti belocrkvanski hor „Bella Musica“, koji će održati koncert u Gradskom parku.

Ovim karnevalom simbolično se otvara i kupališna sezona na belocrkvanskim jezerima, koji predstavljaju pravi turistički biser južnog Banata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!