PROSLAVILI LITIJU POSLE ČETVRT VEKA: Selo Golubovac kod Paraćina obnovilo tradiciju

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 06. 2023. u 17:07

NAJMANjE selo u paraćinskoj opštini, Golubovac, sa manje od dvesta stanovnika i svega oko pedeset domaćinstava, danas je prvi put posle 25 godina obeležilo seosku litiju.

ПРОСЛАВИЛИ ЛИТИЈУ ПОСЛЕ ЧЕТВРТ ВЕКА: Село Голубовац код Параћина обновило традицију

Foto: Z: Rašić

Kako verski običaji nalažu, svečana povorka u kojoj je bio i veliki broj mladih Golubovčana, sa barjacima i zastavama prošla je kroz selo i obišla tri od nekoliko seoskih zapisa, a kod poslednjeg je sveštenik održao verski obred, uz molitvu, osvećenje zapisa i rezanje slavskog kolača.

Inicijativu da se tradicija obnovi dali su upravo mladi, a stariji, koji se još sećaju poslednje litije od pre četvrt veka, rado su to prihvatili.

Foto: Z: Rašić

Ovogodišnji kolačar bio je Vladimir Veličković, koji kaže da mu je to bila velika čast. Ideja je da ovakvi događaji ožive selo i društveni život u njemu, a prvenstveno da se okupe mladi, od kojih mnogi već žive u Paraćinu.

Srba Maksimović se priseća da je prvi kolačar, kada su litije počele u Golubovcu 1987. godine, bio Petrović Dragić.

- Trajale su punih deset godina, do 1997, a onda su zamrle. Kolač je ostao kod Nebojše Veličkovića, a posle je obeležavanje litije kod nas prekinuto dod današnjeg dana. Tada smo obilazili šest ili sedam zapisa, ali je omladina sada odlučila da se ubuduće obilaze tri.

Litiju je danas u Golubovcu naveliko slavilo celo selo, a kako smo saznali, svaka kuća imaće goste.

Naredne godine kolačar će biti Dejan Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAOSTALU BOMBU U NIŠU UNIŠTIĆE U NEDELJU: Važno obaveštenje MUP