UMETNIČKO VEČE ZORICE JANAKOVE: U jagodinskoj biblioteci (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

06. 06. 2023. u 12:46

Umetničko veče poznate jagodinske spisateljice i likovne umetnice Zorice Janakove održano je u jagodinskoj biblioteci “Radislav Nikčević“.

УМЕТНИЧКО ВЕЧЕ ЗОРИЦЕ ЈАНАКОВЕ: У јагодинској библиотеци (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Umetničko veče Janakove, zapravo, je predstavljalo prvu promociju pet knjiga. Reč je o tri knjige poezije: „Pesme iz negdanje“, a dve poetske proze nazvane su „Otvaranje“ i „Dragi pišče“. Njena poezija nastala je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a proza početkom veka. Autorka kaže da su radovi dugo stajali u fioci i “krčkali se”, a onda ih je odjednom objavila.

- Podstrek mi je bilo to što sam u međuvremenu nacrtala na desetine crteža koji su mogli biti ilustracija u knjigama. Ti crteži će večito stajati u njima. Jedno sa drugim se lepo uklopilo – ocenila je Janakova, koja je po obrazovanju doktor bioloških nauka u penziji.

Foto:Z.Gligorijević

Ona je dodala da bi opšti naziv za motive koji povezuju njenu poeziju i slike, bio „reciklaža za apokalipsu ružnog na putu ka novom lepom”.

- Kada pogledate u crteže, videćete, s jedne strane prazne oči, tup pogled što je stanje naše sadašnjosti. Dok sam šetala na trotoaru sam nalazila nešto što je bačeno, što je zgaženo i ružno. Prilikom iste šetnje opet bih nešto nalazila i te tri, četiri stvarčice bi se tako lepo sklope u jednu novu celinu sa smislom i izrodile lepotu – kazala je Janakova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)