U DUHU NEMANJIĆA: Podno tvrđave Maglič gradiće se srednjovekovno selo

G. ĆIROVIĆ

15. 05. 2023. u 15:03

U CILjU podizanja turizma kraljevačkog kraja na viši nivo, za izgradnju saobraćajnog prilaza srednjovekovnoj tvrđavi Maglič u Ibarskoj klisuri, parkinga i srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajem u podnožju, Gradu Kraljevu odobreno je oko 450 miliona dinara u sklopu sufinansiranja razvojnih projekata Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

У ДУХУ НЕМАЊИЋА: Подно тврђаве Маглич градиће се средњовековно село

G.Šljivić

Ovo je nedavno, prilikom otvaranja prve deonice „Moravskog koridora“, potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić, dodavši da će kopija srpskog sela iz doba Nemanjića podno zidina Magliča, kao jednog od najočuvanijih srednjovekovnih gradova u Srbiji, predstavljati atraktivan turistički i kulturni sadržaj i nezaobilaznu destinaciju u takozvanoj Dolini jorgovana.

G.Šljivić

 

Realizacija ovog kapitalnog projekta, za koji će kraljevačka lokalna samouprava izdvojiti dodatnih 23,7 miliona dinara, kako saznajemo, započeće čim se reše imovinsko-pravni odnosi, izradi projektna dokumentacija i raspiše javna nabavka.

G.Šljivić

 

- Svi posetioci Kraljeva i okolnih mesta u kojima je znatno razvijen seoski turizam, kao i obližnje Bogutovačke i Mataruške Banje, biće u prilici da uz srednjovekovne manastire Žiču i Studenicu posete još jednu istorijom i kulturom bogatu destinaciju - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, dodajući da bi nesmetan pristup tvrđavi trebalo da bude omogućen do kraja naredne građevinske sezone.

G.Šljivić

 

Srednjovekovni Maglič, na okuci Ibra i nadmorskoj visini od 150 metara, sagrađen je sredinom 13. veka nakon pustošenja Tatara. Kralj Uroš Prvi Nemanjić započeo je izgradnju kako bi od novih najezdi zaštitio obližnju Žiču, Studenicu i Sopoćane. Pretpostavlja se da je bio naseljen srpskom vojskom do Kosovske bitke, a posle pada srpske Despotovine pod tursku vlast, u Maglič se smešta turska posada. Nepristupačan zbog visokih litica i nikada vojno osvojen, gotovo sve do Drugog srpskog ustanka bio je važno utvrđenje, ali je ubrzo izgubio svoj strateški značaj.

G.Šljivić

 

RESTAURACIJA

NA Magliču, kulturno-istorijskom dobru od izuzetnog značaja, prema projektu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, i ove godine trebalo bi da se nastave konzervatorsko-restauratorski radovi, prvi opsežniji za minule četiri decenije.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)