NAJMLAĐI KAPLAR NA SVETU: Sećanje na legendarnog Momčila Gavrića - kad ga je vojvoda Mišić unapredio u podnarednika, imao je samo 12 godina

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

29. 04. 2023. u 11:54

NA Novom groblju u Beogradu juče je obeleženo tri decenije od smrti Momčila Gavrića.

НАЈМЛАЂИ КАПЛАР НА СВЕТУ: Сећање на легендарног Момчила Гаврића - кад га је војвода Мишић унапредио у поднаредника,  имао је само 12 година

Foto: Vikipedija

Pomen najmlađem kaplaru u Velikom ratu i velikom srpskom junaku, rođenom Lozničaninu i Jadraninu, služio je episkop šabački Jerotej.

U ime Jadrana, njegovih zamljaka, poštu mu je odao gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, koji je najazlužniji što je Gavrić u rodnom gradu dobio ime ulice i veličanstveno spomen obeležje.U ime Šapca, grada stradalnika u Velikom ratu, počast mu je odao gradonačelnik grada na Savi, dr Aleksandar Pajić.

Momčilo Gavrić (1906–1993), bio je najmlađi vojnik, potom i najmlađi podoficir Velikog rata. Nakon što je početkom rata ostao bez roditelja i sedmoro braće i sestara, sa samo osam godina života pridružio se Šestom artiljerijskom puku Drinske divizije. Prepešačio je Albaniju prilikom povlačenja srpske vojske i došao do Krfa. Bio je najmlađi kaplar na svetu, tokom proboja Solunskog fronta je ranjen, a kad ga je vojvoda Živojin Mišić unapredio u čin podnarednika imao je samo dvanaest godina.

Gavrić je simbol dece koja su prerano izgubila svoje detinjstvo. Slike hrabrog, ali ranjenog i izgladnelog dečaka Momčila Gavrića, svedočanstvo su žrtve koje je srpski narod podneo u Velikom ratu i zato je sećanje na ovog div junaka, sećanje na sve žrtve koje smo kao narod podneli u borbi za slobodu. Naša je dužnost da to sećanje sačuvamo.

Ceremoniju obeležavanja tridesetogodišnjice smrti Momčila Gavrića organizovalo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu