DOBAR DAN, GOSPODINE STERIJA: Spomenik slavnom književniku ponovo postavljen u Ruski park u Vršcu (FOTO/VIDEO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

19. 04. 2023. u 07:30

„DOBAR dan, gospodine Sterija“, sa uvažavanjem je jedan stariji Vrščanin u prolazu pozdravio spomenik čuvenom srpskom književniku, koji je posle 14 godina ponovo vraćen na mesto na kom je prvobitno i bio postavljen – na promenadu u Ruskom parku u Vršcu.

ДОБАР ДАН, ГОСПОДИНЕ СТЕРИЈА: Споменик славном књижевнику поново постављен у Руски парк у Вршцу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: J.J.Baljak

Bez pompe, kao da nikada odatle nije ni odlazio, Jovan Sterija Popović „sišao“ je sa glomaznog mermernog pijedestala među svoje sugrađane, da ponovo sa njima šeta i u blagom naklonu ih pozdravlja.

Očišćen od grafita i pogrdnih reči, kojima su ga vandali naružili dok je usamljeno stajao na Pozorišnom trgu, nastavio je da živi život koji mu je pre četiri decenije namenio naš čuveni pesnik, takođe Vrščanin, Vasko Popa, na čiju inicijativu je spomenik i podignut 1981. godine.

-Sterija je ponovo među svojim Vrščanima i to je velika stvar. Ovim premeštajem sa Pozorišnog trga, na kom je spomenik bio otuđen i skoro pa zaboravljen, Vršac je potvrdio da je zaista Sterijin grad, kako ga često nazivaju. Osim Vrščana, sada će i brojni turisti i deca na ekskurzijama moći sa njim da se slikaju i da nauče neku novu lekciju o najznamenitijem Vrščaninu – kaže, za „Novosti“, Dragoljub Đorđević, začetnik ideje o vraćanju spomenika u Ruski park.

Foto: J.J.Baljak

Vraćanje Sterije na promenadu u Ruskom parku u Vršcu

Pre nego što je ponovo postavljen na promenadu, bronzani kip je morao da ide na restauraciju i konzervaciju, budući da su ga huligani celog išarali sprejevima, markerima i smolom. Odmašćen je, očišćen od žvrljotina i crne kore, popunjene su mu brojne naprsline i postavljeni novi prohromski nosači i ankeri, koji su sada ubetonirani u asfalt.

 

GLUMCI SKUPLjALI NOVAC

OSTALO je još da se sa Pozorišnog trga vrate četiri zarubljene piramide od kamena, koje čine propratni deo spomenika. Na jednom od njih stoji ploča sa natpisom da su kultni vršački kip podigli „pozorištnici Jugoslavije“, s obzirom na to da su prilog za njegovu izradu sakupljali glumci i scenski radnici iz svih pozorišta širom bivše države. Mnogi od njih su te 1981. godine bili i na svečanom otvaranju.

-Prilikom demontaže primetili smo da su stari ankeri, koji su rađeni od armaturnog gvožđa, bili truli, te da se spomenik držao na svega dva od četiri ankera. Bilo je pitanje dana kada će pasti i nekoga povrediti, jer smo ga bukvalno rukama odvojili od postamenta. Sada Sterija živi novi život i nadam se da će mlađe generacije oko njega ispredati neke nove mitove – rekao nam je Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu.

Foto: J.J.Baljak

Zarubljena piramida propratni deo Sterijinog spomenika

Kao pre 14 godina, oko spomenika je postavljen makadam u kružnom obliku, koji, prema starom verovanju, ne bi trebalo gaziti, jer to donosi nesreću. Ceo ovaj posao urađen je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva.

BISTA IZ PARKA KOD POZORIŠTA

STERIJA u Vršcu ima još jedan spomenik – bistu u Gradskom parku, koju je rodnom gradu poklonio arhitekta Dragiša Brašovan. Izradio ju je Risto Stijačić, a 1937. svečano otkrio Branislav Nušić. Prvobitno je bila postavljena u Ruskom parku, na mestu današnjeg spomenika Žarku Zrenjaninu, ali su je Nemci 1941. bacili na vršačko groblje, da bi tu stavili Hitlerovo poprsje. U parku je od 1945, takođe pomalo skrajnuta, pa Dragoljub Đorđević sada predlaže da se ona premesti na Pozorišni trg, ali da bude postavljena kod ulaza u pozorište, koje i nosi Sterijino ime.

Foto: J.J.Baljak

Sterijin spomenik u Gradskom parku u Vršcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave