“TUCIJADA” U KLADOVU: Nagrade za Pavla i Nikolu

S. M. J.

17. 04. 2023. u 16:38

OVOG Vaskrsa kladovska Crkvena opština i Arhijerejsko namesništvo ključko organizovali su za najmlađe tradicionalno takmičenje u kucanju crvenim vaskršnjim jajima.

“ТУЦИЈАДА” У KЛАДОВУ: Награде за Павла и Николу

Foto: B.Barbatesković

Oko stotinu mališana okupilo se na prvi dan Vaskrsa u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kladovu da učestvuju u tradicionalnoj “Tucijadi” kojom sveštenstvo i Crkveni odbor nastoje da sačuvaju hrišćanske običaje a praznik oboje zajedništvom, porodičnom ljubavlju i dečjom grajom.

Svako od učesnika je zahvaljujući “Tekijanki” i “Đerdap uslugama” dobilo po jedno jaje, a usud je hteo da se ono najjače nađe u rukama desetogodišnjeg Kladovljanina Pavla Srbulovića koji je u finalu savladao petogodišnjeg Nikolu iz Beograda, koji je sa porodicom praznike provodio u Kladovu.

Dvojici najuspešnijih takmičara uručene su nagrade - prvoplasiranom Pavlu slatki paket i novčana nagrada u visini od 2000 dinara, a Nikoli slatki paket i novčana nagrada od 1000 dinara.

U susret Vaskrsu, sveštenstvo kladovskog hrama, priredilo je na Veliki četvrtak i tradicionalnu “Šarenijadu”  u okviru koje su deca farbala jaja i crtala omiljene motive.

U susret ovom najvećem prazniku sveštenstvo i Sestre Mironosice, koje deluju pri crkvi Svetog Velikomučenika i pobedonosca Georgija u Kladovu,  pripremili su, uz podršku Verskog dobrotvornog  starateljstva Eparhije timočke, 63 paketa pomoći u prehrambenim proizvodima i higijenskim sredstvima koji su uručeni socijalno ugroženim porodicama u opštini Kladovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)