PRAVNIK IZ ŠVEDSKE POBEDNIK "TUCANIJADE“: U Mokrinu održano 33. takmičenje u kucanju farbanim vaskršnjim jajima (FOTO/VIDEO))

Рада Шегрт
Rada Šegrt

16. 04. 2023. u 16:24

POSLE deset godina učešća na nezvaničnom Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim kokošijim jajima u Mokrinu kod Kikinde, pravnik Dušan Radić ( 70) iz Švedske ostvario je svoju veliku želju. Postao je pobednik ovog jedinstvenog takmičenja.

ПРАВНИК ИЗ ШВЕДСКЕ ПОБЕДНИК ТУЦАНИЈАДЕ“: У Мокрину одржано 33. такмичење у куцању фарбаним васкршњим јајима (ФОТО/ВИДЕО))

Foto: R. Šegrt

Takmičio se među najboljima što mu je, kaže, bila velika želja. Ali njemu je ovogodišnji Uskrs doneo mnogo više sreće, tituu pobednika. Tako je ovaj Srbin iz Švedske, poreklom iz Mokrina, prvi put postao šampion popularne „Tucanijade“ i to u konkurenciji 100 takmičara iz pet zemalja.

- Nisam se nadao da bi mogao da osvojim prvo mesto. Jako sam uzbuđen i imao sam veliku tremu u finalnom kuckanju. Ruke su mi drhtale, priznajem. I nakon proglašenja pobednika, veoma su jake emocije. Deset godina se takmičim i velika želja mi je bila da se popnem na binu, da budem među najboljima, a evo sada sam i pobedio. To je veliki događaj, iznenađenje i uzbuđenje. Velika sreća za mene– otrkio jeRadić, koji dugo živi u švedskom gradu Halmštadu, blizu granice sa Danskom.

Pobedio je osvojio sa jajetom koje je mokrinsko, autentično, i odabrano je posle duge selekcije. U takmičenju je učestvovao i njegov brat, tako da su Radići ove godine bili vrlo uspešni.

Pored ovog iznenađenja, dogodilo se još jedno. Mnogo veće. Svi potencijalni favoriti su eliminisani, braća Prodanovi: Dušan i Stevan, pa Živica Blažić, a titulu nije uspela da odbrani ni prošlogoidšnja pobednica Ivana Prodanović. Ove godine najviše uspeha imali su novi učesnici. Radić je u finalu pobedio Željka Stojanovića, profesora muzike u mokrinskoj OŠ „Vasa Stajić“, dok je treće mesto osvojio Miroslav Čeleketić.

Osim kod seniora, zanimljivo je bilo i kod juniora. Pobedio je petogodišnji Tadija Latinović.

- Sam sam odabrao jaje za takmičenje. Bio sam ubeđen da ću postati svetski šampion – samouvereno je rekao Tadija.

Sve simpatije publike pobrala je malena Milica Božin, sa rajfom veselih boja u kosi, takmičila se sa najmlađima. Bila je vesela, radovala se kad pobedi, podizala ruku kao prava velika pobednica i nije bila tužna kad je izgubila.

NAGRADE ZA NAJUSPEŠNIJE

Mesna zajednica, lokalna samourava u Kikndi i sponzori obezbedili su pehare i novčane nagrade pobednicima. Šampion u kategoriji seniora dobio je 50.000 dinara, drugoplasirani 30.000, a trećeplasirani 20.000 dinara. Najmlađi su nagrađeni sa 15.000, 10.000 i 5.000 dinara.

Publika je uživala i ove godine, a zbog Vaskrsa i svečanosti koje u selu traju nekoliko dana, mnogi Mokrinčani koji žive u drugim mestima dolaze kući da posete porodicu i vide se sa prijateljima-

- Živim u Beogradu, ali za ovaj praznik obavezno dođem u selo da budem sa roditeljiam i da se vidim sa prijateljiam iz detinjstva, iz osnovne škole. Mi Mokrinčani mnogo volimo svoje selo i Mokrin nam je uvek u u srcu- rekao nam je Srđan Tešin, koji se na sesokom trgu lepo provodio sa prijateljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!