Obeležavanje 113 godina od osnivanja prokupačke Biblioteke

D. Z.

23. 03. 2023. u 15:46

POVODOM obeležavanja 113 godina od osnivanja prokupačke Biblioteke, u ovoj ustanovi danas je organizovan prigodan program i uručene su zahvalnice najaktivnijim čitaocima. Današnji praznik u Biblioteci pesmom su ulepšali najmlađi učenici OŠ "Nikodije Stojanović Tatko", a nakon toga se prisutnima obratila većnica za kulturu Grada Prokuplja Milica Erić.

Обележавање 113 година од оснивања прокупачке Библиотеке

FOTO NARODNA BIBLIOTEKA

- Drago mi je da smo se okupili jednim lepim povodom, na rođendan naše Biblioteke. Mnogo je značajnih godina u njenom radu. Od 1910. kada je otvorena „Građanska Čitaonica, 23. marta 1930. kada je otvorena Narodna čitaonica sa univerzitetom. Biblioteka je 1973. godine ponela ime velikog pesnika Radeta Drainac, kada je i otvoreno Dečije odeljenje. Matična biblioteka Topličkog okruga postaje 1994. godine, dok je 2019. godine obeleženo 50 godina „Drainčevih susreta“ i otvorena Spomen soba u čast velikog pesnika - navela je Erić koja je ovom prilikom istakla da je Biblioteka jedina ustanova kulture koja nema svoj prostor i da će najzad biti izgrađena nova zgrada ove ustanove kulture u Prokuplju, za koju je Grad dobio lokaciju i saglasnost Vlade Republike Srbije.

Direktor prokupačke Biblioteke, Dragan Ognjanović je rekao da je današnje vreme preplavljeno novim tehnologijama ali da je Biblioteka pravo mesto za nova znanja i prave informacije.

- Ne smemo dozvoliti da nam deca govore nemuštim jezikom preko tastature, jer su reči dragocene, bilo da su izgovorene ili su u knjigama - kaže Ognjanović i poziva najmlađe sugrađane da budu česti gosti Biblioteke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju