DOKTORKI SA VMA "DRAGA LJOČIĆ“: Profesorka dr Violeta Rabrenović među prvim dobitnicima nagrade ustanovljene po prvoj srpskoj lekarki

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

27. 02. 2023. u 14:46

NAČELNICA Odeljenja Kliničke nefrologije i peritoneumske dijalize na Klinici za nefrologogiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu, primariju profesor dr Violeta Rabrenović, internista-nefrolog, dobitnica je nagrade "Draga Ljočić“, koji je ustanovila Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika.

ДОКТОРКИ СА ВМА ДРАГА ЉОЧИЋ“: Професорка др Виолета Рабреновић међу првим добитницима награде установљене по првој српској лекарки

foto v mitrić

Ovo visoko priznanje posvećeno je prvoj ženi lekarki kod Srba, rođenoj Šapčanki, koja je bila i borac za prava žena, humanista, zadužbinar, ratnik (poručnik iz rata) i velika intelektualka. Profesorka dr Rabrenović je među prvim dobitnicima nagrade koja nosi ime znamenite Srpkinje, koja se jedva, uz pomoć kraljice Natalije, izborila da radi kao lekar.

Naučni savet SKANU je, pored ostalog, ocenio da je "dr Rabrenović, ne samo vrsni, savesni, odgovorni i vrhunski stručan lekar i univerzitetski profesor, već ličnost koga krasi čovekoljublje, rodoljublje, plemenitost i maksimalna posvećenost i požrtvovanost prema svakom pacijentu, kako na početku karijere, tako i danas“.

- Stalna usavršanja, učenja, sve veći rad i izgaranje na lečenju ljudi, sjajan su primer za mlade lekare, kako se postaje lekar i profesor od najvećeg poštovanja - kažu u Naučnom savetu SKANU. - Istovremeno, reč je od odvažnoj, dostojanstvenoj, otmenoj i profesiji potpuno odanoj ličnosti, koja je dokazala i pokaza delima da žene, ne samo da mogu da pariraju muškarcima, već da su često mnogo bolje od njih. Zato je, po više osnova, dostoja nagrade naše prve doktorke Drage Ljočić.

Nagrada dr Rabrenović i drugim laureatima biće uručena 10. marta u 17 časova u Naučno-obrazovnom i kulturnom centru "Vuk Karadžić“ u Vukovom Tršiću na svečanoj akademiji koju organizuje SKANU, a domaćin je grad Loznica.

U okviru svečanosti je izložba o životnom i radnom putu Drage Ljočić i prikazivanje dokumentarnog filma o njoj, koji je, sa svojom ekipom, uradila novinarka Aleksandra Delić.Biće podeljene, potom, nagrade koje će da dobiju, po odluci Naučnog veća SKANU. Posle ove podele uzdarja u Vukovom kraju, sledi i dodela po svim regionima širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna