NA PREGLEDE NE MORAJU „DALJE“: U Srbobranu i Somboru besplatna mamografija i nova metoda za brže lečenje tumora dojke

Z. Rajić

20. 02. 2023. u 14:55

U OPŠTINI Srbobran ovog meseca omogućeni su besplatni mamografski i prateći ultrazvučni i klinički pregledi, a u Opštoj bolnici u Somboru od početka februara primenjuju se nova metoda za brže postavljanje dijagnoze i lečenje tumora dojke

НА ПРЕГЛЕДЕ НЕ МОРАЈУ „ДАЉЕ“: У Србобрану и Сомбору бесплатна мамографија и нова метода за брже лечење тумора дојке

foto L. Paracki

U opštini Srbobran ovog meseca omogućeni su besplatni mamografski i prateći ultrazvučni i klinički pregledi, a u Opštoj bolnici u Somboru od početka februara primenjuju se nova metoda za brže postavljanje dijagnoze i lečenje tumora dojke. Pored medicinskih, pozitivni efekti su i ti što će pacijentkinje iz Srbobrana, Nadalja i Turije, kao i iz opština Kula, Apatin i Odžaci i Grada Sombora, koje se leče u somborskoj bolnici, biti pošteđene dugih čekanja i odlazaka u veće zdravstvene centre.

  - „Zagušeni“ su instituti i bolnice, pa je postala prava privilegija uraditi mamografski pregled. Naša ustanova poseduje pristojan mamograf, ali smo ostali bez radiologa koji bi očitavali snimke sa ovog aparata. Doktorka, koja je završila specijalizaciju iz radiologije, na porodiljskom je odsustvu, pa smo rešenje našli u saradnji sa lokalnom samoupravom i Specijalističkom radiološkom ordinacijom „Centar 3“ – navodi dr Vlastimir Kladar, direktor Doma zdravlja (DZ) „Dr Đorđe Bastić“ u Srbobranu.

   Opština je obezbedila reagense za mamograf, a dr Milka Karać, koja vodi ordinaciju „Centar 3“, pristala je da pregleda 250 žena.

   - Nisam želela da samo očitam mamografske snimke, koje pacijentkinje donesu iz DZ, i da ih onda, u slučaju neke senke, šaljem da se maltretiraju i plaćaju dodatne preglede. Zato će svaka žena kod mene obaviti i ultrazvučni i klinički pregled i dobiti dijagnozu, kako bi znale da li su zdrave ili je potrebno da idu negde dalje – rekla je dr Karać.

OBEZBEĐEN I „PAPA TEST“

   Dr Kladar, koji je ginekolog-akušer, uspeo je da, uz podršku Opštine, za žene u Srbobranu obezbedi i besplatan „Papa test“ za rano otkrivanje karcinoma grlića materice. Na pregled su pozvane žene koje taj test nisu radile tri i više godina.

   U Opštoj bolnici u Somboru posebno obučene radiološkinje dr Ljerka Vukmirović i dr Marta Stić Vuković počele su da sprovode tzv. kor biopsiju, uzimanje uzorka tkiva specijalnom iglom iz sumnjivih promena dojke, pod kontrolom ultrazvuka. Dijagnoze iz uzetih uzoraka postavljaće patolozi somborske bolnice dr Tatjana Ćurić i dr Vladimir Zečev.

   - Naše pacijentkinje, koje su na kor biopsiju dosad bile upućivane u Novi Sad ili Sremsku Kamenicu, sada brže dolaze do dijagnoze, u najboljem slučaju za nekoliko dana – kazala je dr Ćurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEMORIJALNI ODBOJKAŠKI TURNIR: Sećanje na Vlasotinčanina Dušana Krstića