OPSERVATORIJA ŠANSA ZA RAZVOJ NAUKE ALI I TURIZMA: Astronomska stanica na Vidojevici kod Prokuplja šansa za razvoj Toplice

D. Z.

13. 02. 2023. u 06:00

OBRAZOVANjE i nauka su jedina rešenja svih problema koji se dešavaju na globalnom nivou, recimo u oblasti životne sredine i klimatskih promena i drugih, i zbog toga su one ključne za dalji razvoj Srbije.

ОПСЕРВАТОРИЈА ШАНСА ЗА РАЗВОЈ НАУКЕ АЛИ И ТУРИЗМА: Астрономска станица на Видојевици код Прокупља шанса за развој Топлице

FOTO GRAD PROKUPLjE

Ovo je između ostalog istakla ministarka nauke, tehniološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović koja je krajem protekle sedmice posetila Prokuplje i Astronosmku stanicu na okolnoj planini Vidojevici. Istakavši da su sve razvijene zemlje sveta napredovale zahvaljujući ulaganju u obrazovanje i nauku, ministarka Begović je kazala da Astronomska opservatorija kod Prokuplja koja daje velike šanse razvoju nauke , jer postoje realne mogućnosti da se u okviru nje izgradi istraživački centar po ugledu na „Petnicu“ gde bi se deca edukovala i usavršavala u oblasti astronomije, ali i drugih povezanih nauka.

Istovremeno, ministarka Begović je naglasila da pored šanse ra razvoj nauke buduća istraživačka stanica i opservatorija na Vidojevici predstavlja i veliku šansu za razvoj turizma u ovom kraju.

- Značaj ove Opservatorije je izuzetno veliki, kao i činjenica da se ona nalazi na teritoriji Grada Prokuplja –istakao je narodni poslanik dr Darko Laketić ističući da će grad Prokuplje u saradnji sa MInistarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raditi na formiranju dečijeg istraživačkog centara čiji bi smeštajni kapaciteti bili na Belom Kamenu. -To bi bio istraživački centar poput Petnice, a tematski bi se bavio pre svega astronomijom, geografijom, fizikom. Uz sve druge sadržaje koje poseduje ovaj kraj, netaknuta priroda, geografski i ljudski potencijali, Prokuplje kao grad će imati značajno mesto ne samo na turističkoj, već i na naučnoj mapi.

Astronomsku opservatorija nalazi se na vrhu planine Vidojevica na nadmorskoj visini iznad 1.,100 metara i udaljena je 25 kilometara od Prokuplja a u njoj je 2015 godine dopremljen najveći teleskop u zemlji i regionu koji nosi naziv po našem naučniku Milutinu Milankoviću .Nabavku teleskopa, čiji je prečnik ogledala 1.4 metara, vrednog milion evra, finansirala je Evropska unija kroz šestogodišnji međunarodni projekat „Bellisima“.Telerskop je u potpunosti automatizovan, a posmatranje se može vršiti i preko interneta.

Inače, ono što karakteriše ovu posmetračju stanicu jeste da je nebo iznad nje kristalno čisto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a