POMOĆ U KUĆI: Ugovori za pet kladovskih gerontodomaćica

S. M. J.

12. 02. 2023. u 06:30

LOKALNA samouprava u Kladovu obezbedila sredstva za nastavak programa „Pomoć u kući starim osobama i osobama sa invaliditetom“. Na šest meseci angažovano pet gerontodomaćica.

ПОМОЋ У КУЋИ: Уговори за пет кладовских геронтодомаћица

Foto: S.M.Jovanović

Pet žena iz Kladova, iz evidencije nezaposlenih sa Ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje u ovom mestu, narednih šest meseci obilaziće svakodnevno više od 50 korisnika koji su usluge gerontodomaćica neophodne.

- Kontinuirano sprovodimo aktivnosti socijalne zaštite kako bismo unapredili kvalitet života naših najstarijih sugrađana i njihovih porodica, a jedna od aktivnosti je i servis „Pomoć u kući“. Kako bi ova usluga zaživela u praksi opština Kladovo je izdvojila sredstva za obuku zainteresovanih za gerontodomaćice, koja je sprovedena po akreditovanom programu Komore socijalne zaštite realizovala organizacija „Inkluzija danas“ iz Prokuplja – kaže Marko Prvulović, koordinator programa „Pomoć u kući“.

Kladovske gerontodomaćice će u narednom periodu voditi računa o higijeni, nabavci namirnica i lekova, plaćanju računa i drugim obavezama korisnika u Kladovu i obližnim selima.

- Gerontodomaćica sam od 2019. i u Velikoj Vrbici opsluđujem 10 korisnika, koji uglavnom žive sami, bolesni su. Nabavljam im namirnice, lekove, zimi i podložim vatru, platim im račune. Zadovoljstvo je videti i njihovu reakciju kad dođemo - kaže Brankica Stojanović.

Gerontodomaćice su u lokalnoj samoupravi potpisale ugovore o angažovanju, a ovom svečanom činu prisustvovali su i čelnici opštine Kladovo, Saša Nikolić, predsednika, Bojan Božanović, zamenik i Slavoljub Maletić, pomoćnik predsednika.

- Od starijih uvek imaš šta da naučiš. Jedva čekaju da dođem. Kuvam, uključim mašinu, kupim šta im treba, lekove nabavim, prošetam sa njima, razgovaram, a igram i šah i karte. Dragi su i divni ljudi – kaže gerontodomaćica Kamelija Albita.

Ovaj program realizovan je i prethodnih šest meseci, ali je lokalna samouprava želeći da nastavi brigu o najstarijim sugrađanima i unapredi kvalitet njihovog života, obezbedila sredstva za nastavak ovog značajnog posla.

-Svaka od njih dnevno po ranije utvrđenom planu, obilazi korisnike i u zavisnosti od njihovih potreba, nabavlja namirnice, lekove, priprema lakše obroke, plaća račune, pomaže im da se obuku, neguje im lakše povrede i rane – dodaje koordinator programa „Pomoć u kući“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna