PRVA "UŠUŠKANA" ZGRADA U SRBIJI: Izolacija i fasada štede gotovo trećinu energenata

B. Puzović

06. 02. 2023. u 06:55

STAMBENA zgrada u Ulici Vlade Danilovića, u strogom centru Valjeva, zvanično je prva "ušuškana" višespratnica u Srbiji.

ПРВА УШУШКАНА ЗГРАДА У СРБИЈИ: Изолација и фасада штеде готово трећину енергената

Foto B. Puzović

Na ovoj zgradi, naime, ugrađena je termoizolacija - u okviru projekta "Bolja energija" koji, u saradnji sa lokalnom samoupravom i nadležnim ministarstvom, realizuje američki USAID, a deo sredstava obezbedili su i stanari.

Uskoro će, u ovom projektu, termoizolaciju dobiti još četiri stambene zgrade u Valjevu, koje su takođe odabrane na republičkom konkursu za dodelu sredstava namenjenih unapređenju energetske efikasnosti.

- Ispitivanja koja je obavio USAID pokazala su da će postavljanjem stiropora debljine 10 centimetara i izradom fasade moći da se uštedi čak 28 odsto potrebnih energenata za zagrevanje stanova - kaže Milan Milisavljević, upravnik zgrade u Ulici Vlade Danilovića. - Kada, u dogledno vreme, budu izvedeni neophodni radovi na krovu i vratima, ušteda toplotne energije dostići će fantastična 53 odsto. Stanari su prepoznali značaj ovog projekta i prikupili su trećinu potrebnih sredstava, tako što je svaki stan izdvojio oko 48.000 dinara. Uz sredstva investicionog fonda, prikupili su bezmalo milion dinara, po koliko su uložili i lokalna samouprava i USAID.

Milisavljević ističe da je obijena stara fasada, čiji delovi su često otpadali i predstavljali potencijalnu opasnost za prolaznike, a - uz postavljanje izolacije - gvozdena ulazna vrata zamenjena su aluminijumskim. U planu su još, saznajemo, podizanje novog krova i postavljanje solarnih panela na vrhu zgrade...

- Stanari su veoma zadovoljni obavljenim radovima, jer već ostvaruju velike uštede i to se pozitivno odražava na kućne budžete. Osim toga, ako se odluče da svoje nekretnine prodaju, njihovi stanovi, posle obavljenih radova, sigurno će imati znatno veću vrednost - zaključuje Milisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UBEDLJIVO NAJLEPŠI HOTEL U MEMŠI: Elegancija, vrhunska usluga, izuzetni gastronomski užici i predivna peščana plaža