LESKOVČANIN PRVI PODIGAO KRST U VLASOTINCU: Tradicionalno najmasovnije bogojavljensko plivanje na jugu Srbije (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

19. 01. 2023. u 20:21

OGNjEN Obradović iz Leskovca, učenik druge godine Gimanzije, prvi je podigao krst na gradskom jezeru u Vlasotincu, među 75 učesnika ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja.

ЛЕСКОВЧАНИН ПРВИ ПОДИГАО КРСТ У ВЛАСОТИНЦУ: Традиционално најмасовније богојављенско пливање на југу Србије (ФОТО)

foto: OU Vlasotince

-Prvi put sam učestvovao i pobedio i mnogo sam srećan. Prijaviću se i naredne godine - rekao je Ognjen po izlasku iz vode.

Pobedniku je, kao nagradu, krst u duborezu uručio vladika niški Arsenije koji je i ove godine blagosiljao skup pred više od 4000 posetilaca.

Ognjenu je kao nagrada pripao i zlatnik. Najmlađi učesnik Miloš Stanimirović(11) iz Vlasotinca takođe je dobio zlatnik, a najstariji Slavoljub Petrović(55) iz Leskovca - ikonu Sv.Jovana.

Jedina žena, učesnica plivanja za Časni krst, Irena Stanimirović dobila je, od niškog vladike, Sveto pismo sa posvetom.

-Učešće na plivanju nema takmičarski duh, svi plivači su pobednici. Oni plivaju za božji blagoslov – rekao je vladika Arsenije.

Predsednik opštine Bratislav Petrović naglasio je da se danas pliva širom Srbije, ali da je jedno od najmasovnijih plivanja upravo u Vlasotincu.

- Zato čuvamo i negujemo ovaj ambijent, a ujedno uređujemo prostor oko jezera. Nastavićemo sa tim uređenjem i u ovoj godini – rekao je Petrović.

Žandarmerija je tradicionalno bila prisutna kao podrška na vodi, a ove godine i Vojska Srbije je imala učesnike prvi put – plivače i sanitetsku ekipu.

Organizatori bogojavljenskog plivanja u Vlasotincu su Turistička organizacija i Udruženje poštovalaca Svete gore.

U ime ovog udruženja prisutne je pozdravio predsednik Srba Takić, naglasivši da je današnji praznik prilika da pokažemo slogu, jedinstvo i snagu.

PIHTIJADA

Na pratećoj manifestaciji plivanja za Časni krst, Pihtijadi, učestvovalo je 18 domaćica i domaćina. Najbolje pihtije, po oceni žirija, napravila je Danijela Đokić, drugo mesto pripalo je Ljiljani Lepojević, a treće Nataši Marković. Nagrađen je i najmlađi učesnik Pihtijade  - devetogodišnji Jovan Krstić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a