OSTVARIO DEČAČKI SAN: Srednjoškolac Marko (18) iz Niša prvi do Časnog krsta

J. Ć.

19. 01. 2023. u 19:15

Na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“, 19 takmičara plivalo je za Časni krst, među kojima i dve dame,  a prvi je do njega stigao osmanaestogodišnji Marko Todorović, učenik Medicinske škole i član plivačke Reprezentacije koji kaže da je time ostvario dečački san. 

ОСТВАРИО ДЕЧАЧКИ САН: Средњошколац Марко (18) из Ниша први до Часног крста

GO Medijana

Publika je posle dve godine pauze zbog pandemije Korona virusa mogla da bodri plivače.

Marko prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji i najmlađi je ovogodišnji učesnik.

- Od malih nogu sam maštao da učestvujem i doplivam do Časnog krsta, napokon mi se ostvarila ta želja. Treniram plivanje 14 godina u klubu „Niš 2005″ i član sam Reprezentacije - kazao je Marko.

Opštine Medijana 17. put organizovala je plivanje za Časni krast, a njen predsednik Nebojša Kocić čestitao je pobedniku i svim učesnicima podsetivši da je da ove godine bilo prijavljeno tradicionalno 19 plivača, s obzirom na današnji datum.

-Gradska opština Medijana nastoji da sačuva sve tradicionalne, duhovne i trajne vrednosti kroz ovu manifestaciju - izjavio je ovom prilikom, predsednik GO Medijana Nebojša Kocić.

Uz zahvalnost svima, koji su i ovog puta pomogli da se događaj uspešno realizuje, predsednik Kocić je dodao, da su svi učesnici plivanja za Časni krst, a posebno dame, Violeta i Jadranka, pokazale snagu volje, duha, hrabrosti i snage i da plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, jer ovaj praznik simbolizuje sabornost, širenje mira, ljubavi i vere, koja nas ujedinjuje.

Ovogodišnji Bogojavljenski vitez, darivan je Časnim krstom, zlatnim lančićem sa krstom, lovorovim vencem i nagradom od 30.000 dinara. Svi učesnici darivani su zlatnim krstićem.

Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj bio je propraćen simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja.

Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizovala je u saradnji sa Niškom eparhijom, sveštenstvom Hrama Sv.car Konstantin i carica Jelena, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim klubom NAISSUB, Kolom srpskih sestara, Udruženjem golubara „Car Konstantin“ i drugim ustanovama i institucijama. 

Veliko interesovanje plivača, da budu deo tradicionalne manifestacije, najbolja je potvrda velikog značaja koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo istinskom duhu, sabornosti i negovanju pravoslavne tradicije. Hrišćanski praznik Bogojavljenje, praznuje se i obeležava u spomen krštenja Isusa Hrista na reci Jordan. 

Veruje se da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje, a onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta, imaće sreće tokom cele godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a