PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Širom Vojvodine zakazano viteško nadmetanje za Bogojavljanje

B. G./Z. R.

16. 01. 2023. u 08:25

TRADICIONALNIM plivanjem za časni krst i ove godine će širom Vojvodine biti obeležen hrišćanski praznik Bogojavljenje 19. januara.

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ: Широм Војводине заказано витешко надметање за Богојављање

Foto P. Taborosi

Na kanalu DTD u Odžacima, u vikend naselju prema Bačkom Gračacu, 19. januara će se šesti put plivati za časni krst. Događaj će početi u 12 sati, a pre toga će učesnici prisustvovati liturgiji u Hramu spaljivanja moštiju Svetog Save. Marko Ignjatović iz udruženja "Plavi delfin", koje organizuje bogojavljensko plivanje, rekao je da će sav prihod od manifestacije biti uplaćen humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe" za pomoć socijalno ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji.

U organizaciji grada Zrenjanina, Srpske pravoslavne crkvene opštine i Kulturnog centra, plivaće se tačno u podne na jezeru ispod Malog mosta u centru grada.

- Plivanje se ove godine organizuje 14. put, a očekujemo rekordan broj učesnika - poručuju iz Kulturnog centra u Zrenjaninu, uz napomenu da se zainteresovani za plivanje još uvek mogu prijaviti.

Osmi put zaredom, za časni krst plivaće se u Žitištu 19. januara u 13 časova. Ovo viteško nadmetanje na Begeju, kao i do sada organizuju Udruženje za negovanje kulture i tradicije krajiških Srba "Podgrmeč" i Klub knjige "Branko Radičević" iz Žitišta, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkvene opštine Žitište.

- Imamo do sada osam prijavljenih, trojicu momaka iz Žitišta, po dvojicu iz Taraša i Ečke i jednog iz Ečke, ali sigurno će ih biti još, jer zainteresovani još mogu da se prijave - kaže Duško Kočalka iz udruženja "Podgrmeč".

Za časni krst plivaće se po tradiciji i u selu Klek, na Begeju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri