RADNI STAŽ I PLATA ZA BRIGU O NAJSTARIJIMA: Centar za socijalni rad u Pančevu uvodi uslugu hraniteljstva za odrasle

B. Borisavljević

14. 01. 2023. u 12:21

HRANITELjI za odrasla i starija lica nova je usluga koju je uveo Centar za socijalni rad u Pančevu.

РАДНИ СТАЖ И ПЛАТА ЗА БРИГУ О НАЈСТАРИЈИМА: Центар за социјални рад у Панчеву уводи услугу хранитељства за одрасле

Foto M. Bošnjak

Otežavajući faktori u zbrinjavanju odraslih invalidnih lica, kao i ograničeni kapaciteti za smeštaj starijih nepokretnih osoba u gerontološke centre, doprineli su da im se pomogne na ovaj način. Na ovaj način može da bude rešen i problem mladih koji se od ranog detinjstva zbrinjavaju kod hranitelja, ali kada postanu punoletni i okončaju redovno školovanje, ne ispunjavaju uslov za dalji boravak u toj porodici.

Prema rečima Sanje Patalov Stojadinović, v. d. direktora Centra za socijalni rad u Pančevu, uslovi koje bi budući hranitelji trebalo da ispunjavaju propisani su zakonom i moraju se poštovati. Primarno je, ističe, da su zdravi, očuvanih mentalnih i psihičkih kapaciteta, da nisu nikada osuđivani i da se protiv njih ne vodi neki krivični postupak, niti da se nalaze na evidenciji zbog nasilja.

- Potrebno je da su budući staratelji stambeno obezbeđeni i da imaju dovoljno prostora kako bi osoba koja bi se kod njih zbrinula imala svoju sobu, kao i pristup kupatilu, kuhinji - navodi Patalov Stojadinović. - Ne moraju da su zaposleni, niti da ostvaruju pravo na penziju. Materijalni status nije presudan i ne utiče na odabir. Takođe, mogu biti i srodnici korisnika i to se zove hraniteljstvo po srodničkoj liniji.

Naša sagovornica navodi da će budući hranitelji dobijati novčanu nadokanadu, čiji je veći deo namenjen za izdržavanje korisnika, odnosno obezbeđivanje njegovih osnovnih životnih potreba kao što su hrana, odeća, lekovi i sve što je neophodno za održavanje zdravstvenog stanja.

- Manji deo novca jeste mesečna naknada za rad hranitelja i doprinosi za obavezno penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje - kaže Patalov Stojadinović. - Optimalni iznos u masi novca je oko 45.000 dinara. Ako se radi o srodničkom hraniteljstvu, izostaje nadoknada za rad hranitelja, ali ne i deo novca namenjen za izdržavanje korisnika, kao i doprinosi za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje. Angažovanje se hraniteljima uračunava u radni staž.

Ona ističe da nema vremenskih ograničenja koliko odraslo lice može boraviti kod hranitelja, sem ukoliko se njegovo zdravstveno stanje, kao i psihofizički status u toj meri pogoršaju da hranitelji nemaju resusra da zadovolje potrebe korisnika. Osim Pančeva, ovu uslugu pružaju i centri za socijalni rad u Staroj Pazovi, Sremskoj Mitrovici, Alibunaru.

PRIJAVLjIVANjE

- O OVOJ usluzi ćemo informisati sugrađane obilazeći naseljena mesta. Očekujemo interesovanja i obraćanja Centru možda od februara - kaže Sanja Patalov Stojadinović.

Ona ističe da je najbolje da zanteresovani lično dođu u Centar za socijalni rad u Pančevu, u prijemnu kancelariju, i saznaju šta je potrebno od dokumentacije kako bi podneli zahtev, a spisak dokumentacije nalazi se na sajtu www.csrpancevo.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća