BRIGA ZA GENERACIJE KOJE DOLAZE: Subotica šest miliona dinara, namenjenih dočeku, dala za stipendije

J. L.

26. 12. 2022. u 20:42

USMERAVANjEM skoro šest miliona dinara namenjenih za proslavu Nove godine Fondu za stipendiranje mladih talenata, Subotica je još jednom pokazala koliko brine o generacijama koje dolaze.

БРИГА ЗА ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ: Суботица шест милиона динара, намењених дочеку, дала за стипендије

foto: J.L.

-Ulažemo u obrazovanje i kroz gradske stipendije koje dobija sto naših studenata, za šta je iz budžeta Grada ove godine izdvojeno 10.4 miliona dinara – ističe Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.  - Pomažemo i zanatska zanimanja i dualno obrazovanje kroz stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja. Za to je iz gradske kase namenjeno 900 hiljada dinara, a pomoć je dobilo 30 đaka. Trudićemo se da taj iznos dogodine bude veći. Od 2016. godine, kada je prvi put raspisan konkurs za dodelu ovih stipendija, mi smo tu da budemo podrška ovim đacima i njihovim roditeljima, budemo spona između privrednog i obrazovnog sektora, da pomognemo školama  da deca u što većem broju upišu ova zanimanja. Ovo je dodatni motiv koji decu opredeljuje da upišu ova zanimanja, koja su itekako važna, ne samo za grad nego za celu zemlju. Pokupšavamo da razbijemo predrasude da su deca koja  se školuju za ova zanimanja predodređena za niža primanja. To nikako nije tačno, većinu njih će po završetku čekati posao.

Kada je reč o srednjoškolcima, Grad plaća prevoz za učenike srednjih škola i omogućene su besplatne autobuske karte za srednjoškolce iz prigradskih naselja. Naravno, nisu zaboravljeni ni mladi talenti.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da nisu zaboravljena ni talentovana deca, jer kroz Fond za podsticanje mladih talenata, koji iznosi 2.5 miliona dinara, pomažemo mnoge đake koji se prijave na konkurs – dodaje Stevanović.

Foto privatna arhiva

Jasmina Stevanović

Ovim iznosi, na samom kraju godine, uvećani su za skoro šest miliona dinara koji su bili namenjeni za proslavu najluđe noći na gradskom trgu.

-Deo iznosa biće preusmeren  za studentske stipendije, čime će biti  omogućeno da, pored već dodeljenih stotinu, bude odobreno dodatnih 38 gradskih stipendija, za studente koji su kao rangirani na listi ostvarili 110 bodova - navodi se u saopštenju Kabineta gradonačelnika.

Takođe, deo sredstava, iznos od 959.000 dinara, biće usmeren  na Budžetski Fond za podsticanje razvoja mladih talenata, te će svih 237 učenika i studenata koji su konkurisali i ispunjavaju uslove konkursa  dobiti sredstva namenjena usavršavanju i razvoju svog talenta. Odluka o dodeli sredstava mladim talentima Grada Subotice time je dopunjena sa još 137 mladih talenata  kojima će na ovaj način Grad pomoći.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati