"KREATIVNA SUBOTICA": Informatičari pomažu očuvenje kulturnog nasleđa

J. L.

20. 12. 2022. u 20:55

U SUBOTICI je danas počeo projekat "Kreativna Subotica" koji, uz podršku IT sektora, treba da unapredi i modernizuje promociju kulturnog nasleđa grada.

КРЕАТИВНА СУБОТИЦА: Информатичари помажу очувење културног наслеђа

Foto: J. L.

Kulturno nasleđe u gradu treba da bude prezentovano na savremeniji načini, što i jeste cilj projekta "Kreativna Subotica".

- Projekat radimo u partnerstvu sa Inspira hub, tako da očekujemo da ćemo animirati i uključiti veći broj mladih informatičara koji će, nakon obuke, u saradnji sa umetnicima učestvovati u kreiranju jedne nove platforme pod nazivom "Kreativna Subotica" - navodi Stanka Parać Damjanović, direktorka Centra lokalne demokratije u Subotici.

Uloga IT sektora u očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa je ogromna - ocenjuju subotički informatičari.

- Verujem da će IT biti  najveći čuvar i zaštitnik kulturnog nasleđa, tradicije i uopšte svega onoga što može da padne u zaborav - kaže Oliver Guganović iz subotičkog IT klastera - IT omogućava ljudima da se povežu, da pronađu istomišljenike, partnere, razne grupe i drugo. Imamo odlične primere sa raznih platformi i društvenih mreža gde su ljudi uspeli da osnuju neke grupe i radionice, da pokrenu svoje zanate i slično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)