PREZENTACIJA NA SEDAM JEZIKA: Subotička Sinagoga osavremenjuje turističku ponudu

J. L.

14. 12. 2022. u 22:29

U SUBOTIČKOJ Sinagogi puštena je u rad audiovizuelna prezentacija na sedam jezika, posetioci će moći da koriste i digitalne vodiče, a takođe je postavljena i rampa za osobe sa invaliditetom.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА СЕДАМ ЈЕЗИКА: Суботичка Синагога осавремењује туристичку понуду

foto: Grad Subotica

Iz Fondacije „Subotička Sinagoga“ poručuju da je time konačno završena višedecenijska obnova ovog objekta, koji je u međuvremenu postao deo turističke ponude grada.

Ulaz sa bočne strane sada će, zahvaljujući rampi, moći da koriste i osobe sa invaliditetom, kao i porodice sa decom. Sam obilazak Sinagoge biće sadržajniji jer će posetioci više informacija moći da dobiju putem audiovizuelne prezentacije: dva velika ekrana na dodir i 24 digitalna vodiča. U pitanju je stalna postavka u vidu digitalne interaktivne izložbe i dostupna je na sedam jezika: srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, engleskom, nemačkom i hebrejskom. Audiovizuelnu prezentaciju Sinagoge mogu koristiti i slabovide osobe, dok digitalne audio vodiče mogu da koriste i slepe osobe.

- Prethodnih godina smo obogatili sadržaj ovog objekta koji svakako ima verski, ali i  kulturni, odnosno turistički karakter. Imamo novi veb sajt, novu veb prezentaciju na četiri jezika, "you tube" kanal, prisutni smo na društvenim mrežama, uveli smo mogućnost plaćanja  karticom i bežični internet na teritoriji čitavog objekta. Te stvari možda zvuče kao banalne, tehničke i nebitne, ali mislim da su izuzetno bitne sa turističkog aspekta. Danas se završava ovaj projekat i ovaj proces zbog toga što ćemo predati audiovizuelnu prezentaciju Sinagoge i pustićemo u funkciju rampu za osobe sa invaliditetom. Radi se o stalnoj postavci u vidu interaktivne digitalne izložbe, o dva velika monitora  koja se stručno zovu pokretni kiosci sa ekranom na dodir i to  je jedan element ove stalne digitalne izložbe. Drugi element su elektronski vodiči, imamo ih ukupno 24 komada - istakao je dr Balint Pastor.

Subotička Sinagoga je ove godine proslavila 120 godina postojanja, a ovaj biser mađarske secesije je samo ove godine posetilo oko 30.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)