SELA SA 40 HILJADA STANOVNIKA JOŠ JEDAN GRAD: Projekat "Da nam sela budu bliža" (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

19. 12. 2022. u 09:47

POSETOM olimpijskom selu Klek, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura okončao je prvi ciklus posete naseljenim mestima u okolini, u okviru projekta „Da nam sela budu bliža”, a od početka maja organizovani su razgovori sa predstavnicima 22 mesne zajednice, domaćinima i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstva i preduzetnicima, koji daju primer kako se može uspešno privređivati i živeti na selu.

СЕЛА СА 40 ХИЉАДА СТАНОВНИКА ЈОШ ЈЕДАН ГРАД: Пројекат Да нам села буду ближа (ФОТО)

grad Zrenjanin

- Naseljena mesta na teritoriji Zrenjanina čine još jedan zaseban grad, sa više od 40 hiljada stanovnika, koliko imaju Kikinda, Zaječar ili Požarevac - naglasio je gradonačelnik Salapura, uz napomenu da je po administrativnoj teritoriji koju zauzima, Zrenjanin drugi grad u Srbiji i da, na primer, između dva međusobno najudaljenija naselja, Taraša i Čente, rastojanje iznosi punih 60 kilometara i da samo mreža lokalnih puteva iznosi preko 300 kilometara.

Različitost sela, njihove specifičnosti i potencijali, predstavljaju veliko bogatstvo, a osim turističkih potencijala, raznovrsnih manifestacija i različitog prirodnog okruženja, uspešno su kroz akciju predstavljeni brojni preduzimljivi meštani, neki od njih bave se jedinstvenim zanimanjima i najbolji su dokaz da se na selu može dobro živeti od sopstvenog rada.

- Uverili smo se u nekoliko sela kako mogu da izgledaju sportski objekti i kako se, uz kvalitetan rad, stvaraju talenti koji prevazilaze lokalne sredine, a uz takve rezultate i kvalitet uvek ide i dodatna masovnost, veće interesovanje za bavljenje sportom - dodao je Simo Salapura, ponosno ističući da je Zrenjanin uvek pružao pomoć sportskim društvima i klubovima.

Na teritoriji grada Zrenjanina uspešno je realizovana akcija Ministarstva za brigu o selu, o kupovini seoskih kuća sa okućnicom i u 14 sela oživele su 42 prazne kuće.

-  U selu Klek je izgrađena stambena zgrada iz Programa za zbrinjavanje izbeglih lica, u koju će se uskoro useliti čak 25 porodica, a u 15 seoskih sredina otvorene su nove vrtićke grupe - dodao je na kraju Salapura.

NEDOSTATAK LEKARA PROBLEM

U većini sela na teritoriji Zrenjanina postoji problem nedostatka lekara opšte prakse i medicinskog osoblja i za njegovo rešavanje, kako je naglašeno, neophodne su sistemske promene na nivou države, koje se ne mogu desiti preko noći.

LUKIĆEVO BEZ ĐAKA PRVAKA

Na prvi pogled tužno, ali slika će biti promenjena već naredne jeseni, kada će u školskim klupama u ovom selu biti više od deset đaka prvaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini