NOVE ŠANSE STIŽU DUNAVOM: Lokalna samouprava i smederevski turistički radnici žele da dovedu još više posetilaca

J. ILIĆ

30. 11. 2022. u 08:22

DUNAV i Smederevska tvrđava, osim brojnih prednosti koje mogu da donesu, odlična su preporuka i za modernu, neobičnu kulturnu pozornicu Srbije koju grad na Dunavu namerava da promoviše u narednom periodu.

НОВЕ ШАНСЕ СТИЖУ ДУНАВОМ: Локална самоуправа и смедеревски туристички радници желе да доведу још више посетилаца

Foto N. Živanović

Jer, Smederevo ima nekoliko važnih kulturnih manifestacija, sa tradicijom i ugledom - Dunav film fest, Teatar u tvrđavi, Smederevska jesen, Smederevska pesnička jesen, Nušićevi dani...

Dunav film fest je jedna od najmlađih manifestacija na kojoj se, osim bioskopskih hitova, predstavljaju i najzapaženija ostvarenja iz zemalja kroz koje protiče Dunav.

Ovogodišnji, peti festival je okupio na hiljade posetilaca.

Foto N. Živanović

Zbog odličnog repertoara, ali i fenomenalnog ambijenta u Malom gradu, nekadašnjem despotovom dvoru, kada je reč o pozorištu, najposećeniji je Teatar u tvrđavi. I, upravo dolazak gostiju u Smederevo je jedna od tema kojoj su posvećeni gradski poslenici u turizmu.

Gosti u Smederevo zasada dolaze Koridorom 10, ili drugim drumskim pravcima, dok je panevropski Koridor 7, odnosno Dunav - potpuno neiskorišćen. I, tu je šansa za inovacije...

Foto N. Živanović

A, nekada je situacija bila drugačija. Primera radi, osamdesetih godina prošlog veka na relaciji od Beograda do Smedereva su saobraćali hidrogliseri, brodovi sa takozvanim podvodnim krilima i to su bila zaista ekskluzivna putovanja. Svojevrsni brodovi na skijama su pomenutu dunavsku trasu prevaljivali za 120 minuta, a bili su sastavni deo turističke ponude Beograda, u okviru "Bele flote". Jedan od modela bio je "raketa" i nosio je naziv upravo - "Smederevo".

S obzirom na to da su hidrogliseri prestali da saobraćaju još 1986, možda je vreme da se razmišlja o obnovi ovog prevoza koji bi mnoge privukao da posete ovdašnju Tvrđavu, ali i ostale atrakcije.

Foto N. Živanović

Do tada, najbolje očuvano ravničarsko utvrđenje u Evropi, kao i godinama unazad, ostaje ambijentalna poslastica za umetnike. Ovde su se snimale brojne scene televizijskih i filmskih ostvarenja koje su iziskivale srednjovekovni mizanscen, a i umetnici iz drugih oblasti - posle zapaženih nastupa u Smederevu - svedoče da je ovo jedna od najautentičnijih, a možda i najboljih pozornica na otvorenom u Srbiji.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest