POBEDA LISTE "RUMUNI ZAJEDNO": Na izborima za nacionalni savet osvojili 6 puta više glasova od konkurencije

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

15. 11. 2022. u 09:36

NA izborima za Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine učestvovale su dve liste, a pobedu su izvojevaliRumuni okupljeni oko dr Trajana Kačine iz Vršca.

ПОБЕДА ЛИСТЕ РУМУНИ ЗАЈЕДНО: На изборима за национални савет освојили 6 пута више гласова од конкуренције

Foto: Grad Vršac

Lista koju je on predvodio „Rumuni zajedno - Za sigurnu budućnost“ u Vojvodini je osvojila 7.313 glasova, dok je lista „Rumunska partija – Rumuni za Rumune“ osvojila 1.116. Još se čekaju rezultati izbora iz Istočne Srbije, ali oni svakako neće bitno uticati na raspodelu mandata u novom sazivu nacionalnog saveta.

Ime novog predsednika, koji će u naredne četiri godine predvoditi Rumune u Srbiji, još nije poznato. O tome će se, kako je „Novostima“ rečeno, odlučivati na prvom sastanku novog saziva, koji će biti održan u Vršcu, gde se i nalazi sedište rumunskog nacionalnog saveta.

- Očekivali smo pobedu, ali, iskreno, ne baš ovako ubedljivu. Ni jedna lista do sada nije osvojila ovoliki procenat glasova, što je dokaz da naši sunarodnici zaista veruju u naše ljude i da ćemo ispuniti predizborni plan i program – zadovoljan je dr Trajan Kačina, inače član Gradskog veća za kulturu u Vršcu.

Jedna od njihovih glavnih misija biće da bolje iskoriste sva prava koja im je pružila država Srbija, kao i da pojačaju saradnju sa svojom maticom.

- Želimo da nastavimo projekat stipendiranja đaka i studenata koji se školuju na rumunskom jeziku, koji je naš nacionalni savet pokrenuo prošle godine i to iz sopstvenih sredstava. Sada ćemo pokušati da povučemo znatno veća sredstva iz fondova u Rumuniji, kako bismo motivisali naše sunarodnike da pohađaju nastavu na maternjem jeziku. Jer, nažalost, takvih đaka je sve manje – poručio je Kačina.

Ipak, on kao doktor istorijskih nauka i svojevremeno najbolji strani student u celoj Rumuniji, zadovoljno ističe da Rumuni u Srbiji, iako brojčano mali, proporcionalno gledano imaju najviše obrazovanih ljudi. Sve je više doktora nauka, lekara specijalista, inženjera, ekonomista, što do pre 30-ak godina, kaže, nije bio slučaj. Zato će im podrška obrazovanju i dalje biti na prvom mestu.

 

Inače, najveća izlaznost na ovim izborima u Vojvodini bila je u Kovinu, čak 90 odsto, gde je od 517 Rumuna upisanih u poseban birački spisak glasalo njih 467. Od tog broja, podršku listi „Rumuni zajedno“ dalo je 417 građana.

Kako nam je rečeno, nepravilnosti na izborima nije bilo. Jedini problem bio je to što su se na gotovo svakom biračkom mestu pojavljivali građani koji su želeli da glasaju, ali nisu bili upisani u poseban birački spisak, što je pre izbora trebalo sami da urade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti