PREDSTAVLJENA DELA 50 UMETNIKA: Otvorena izložba Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave

S. B.

26. 10. 2022. u 13:09

ZA jubilej, dve izložbe. Udruženje umetnika „Likovni krug Petrovaradinske tvrđave“, povodom obeležavanja sedam decenija otkako likovnjaci deluju na prostoru „Gibraltara na Dunavu“, predstavilo je više od 50 radova svojih članova u dva izložbena prostora: na „Tribini mladih“ kulturnog centra grada (Katolička porta 5) i Salonu Turističke organizacije Novog Sada (Trg slobode 3).

ПРЕДСТАВЉЕНА ДЕЛА 50 УМЕТНИКА: Отворена изложба Удружења уметника Петроварадинске тврђаве

S.B.

Jedinstvenu postavku, koju publika ima priliku da poseti do 7. novembra, svečano su otvorili Dragan Kurucić, predsednik „Likovnog kruga“, Branislav Knežević, direktor TONS-a i Sunčica Marković, pomoćnica direktora KCNS, koji su istakli višedecenijski značaj bitisanja umetnika za grad koji ove godine nosi epitet Evropske prestonice kulture.

- S obzirom na činjenicu da umetnici u Novom Sadu nemaju gradsku galeriju, organizovali smo se u prostorima dve gradske institucije, koje su nam izašle u susret i kojima smo veoma zahvalni. Jer, svaki umetnik želi da prikaže javnosti ono što stvara, želi da izlaže, pa je tako i ovaj put potvrđeno da je našem gradu istinski potrebna galerija - rekao je Kurucić i naglasio da će u skorije vreme Udruženje umetnika sa Petrovaradinske tvrđave sklopiti ugovor o saradnji sa Turističkom organizacijom grada upravo po pitanju upotrebe izložbenog prostora.

U naredne dve nedelje, publika će imati priliku da pogleda dela koja su stvarali Saša Dobrić, Dragan Kurucić, Vladislav Šešlija, Duško Stojanović, Borivoj Popržan, Ivana Kosanović, Miroslav Nonin, Radule Bošković, Branislav Radošević, Bojan Kiridžić, Radmila Šijan, Vera Zarić, Predrag Uzelac...

U okviru izložbenog programa, upriličena je i memorijalna prezentacija radova Petra Mojaka (1933-2011), Pavela Popa (1948 – 2019), Nade Poznanović Adžić (1944-2021) i Jovana Soldatovića (1929-2005)

Likovni krug je jedna od najvećih neformalnih kolonija umetnika na svetu koja u ateljeima Petrovaradinske tvrđave okuplja 88 slikara, grafičara, skulptora, fotografa... Tokom prethodih 70 godina u tim ateljeima stvaralo je više od 500 umetnica i umetnika ostavljajući gradu umetničko blago neprocenjive vrednosti. To, kako ističu u Likovnom krugu, Novi Sad čini gradom koji ima ono što nijedan grad na svetu nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)