ODUŽILI SE ČIKA DUCI: Dušan Cvetković, autor pesme "Niška Banja", dobio spomenik u gradu koji je proslavio

D. MILjKOVIĆ

25. 10. 2022. u 09:37

PESMA "Niška Banja" je nastala od raporta, himnične pesme tog vremena, tokom proslave otvaranja kupatila u tom gradu dvadesetih godina prošlog veka.

ОДУЖИЛИ СЕ ЧИКА ДУЦИ: Душан Цветковић, аутор песме Нишка Бања, добио споменик у граду који је прославио

Dušan Cvetković, Foto Jutjub printskrin

Dušan Cvetković, Nišlijama poznat kao Čika Duca, od raporta je komponovao melodiju i napisao reči i tako je rođena pesma koja se peva širom planete, od Holivuda, do Pariza i Japapa. Čika Duci u čast juče su u zaleđu starog kupatila Cvetkovićeva praunuka Marija Cvetković Marinković, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Opštine Niška Banja Dušan Živković, otkrili skulpturu autora pesme "Niška Banja, topla voda".

Dragana Sotirovski i Dušan Živković na otkrivanju spomenika, Foto D. Miljković

Dušan Cvetković rođen je 1892. u Nišu. Bio je glumac, kompozitor, vajar, operski pevač, reditelj, dramski pisac i upravnik pozorišta. Glumio je u mnogo predstava širom Jugoslavije, a napisao je više od 50 drama.

- Originalni tekst pesme "Niška Banja" je bio drugačiji, prva strofa je ostala ista, ostatak ima još sedam-osam strofa. Muzika je ostala potpuno ista. Nažalost, svog pradedu nisam upoznala jer je umro kad sam ja bila beba, ali smo kao porodica veoma ponosni što smo njegovi potomci - rekla je Čika Ducina praunuka Maja Cvetković Marinković, ne krijući uzbuđenje što se Niš konačno odužio Dušanu postavljajući mu spomenik baš pored kupatila za čije otvaranje je napisao "Nišku Banju".

Pored glume, Čika Ducina najveća strast je bila muzika, a iza sebe je ostavio 43 ploče starogradske muzike. Bio je naš prvi umetnik koji je snimio gramofonsku ploču na srpskom jeziku, 1923. u Parizu.

Povodom 130 godina od rođenja Dušana Cvetkovića, Istorijski arhiv Niš je u sklopu "Nišvila" organizovao izložbu o životu i delu Čika Duce, koja će za nekoliko dana biti postavljena u Niškoj Banji.

- Pretražili smo svoje fondove, ali i fondove Pozorišnih umetnosti u Beogradu, gde smo, takođe, našli delove njegovih dnevnika. Pronašli smo građu u Arhivu "Jugoslavija", a najviše smo se obradovali arhivi njegove porodice. Od svega toga smo napravili jednu izložbu dostojnu Čika Duce i njegovog dela, koja je do pre neki dan mogla da se pogleda u Istorijskom arhivu u Nišu, a već za neki dan biće i ovde, u Niškoj Banji - navela je arhivska savetnica Miljana Đorđević, koja je i autorka izložbe.

Čika Ducini potomci, Foto D. Miljković

Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovao je i sveštenik Slaviša Smiljić. On je u ime crkvene opštine Niška Banja izrazio veliku blagodarnost Gradu Nišu i Opštini Niška Banja zato što vode računa o ulepšavanju Niške Banje.

LjUBOMORNI ALEKSA

ČIKA Duca je autor i jedine komične pesme koja opisuje nečiju smrt "Udavija se". Prema anegdoti, nastala je iz osvete. Dušanu se svidela Stanika, koja je bila udata za Aleksu. Kada ga je Aleksa našao potukli su se, a on je, da bi mu se osvetio, napisao tu pesmu koja opisuje niškog "kalfu Aleksu koji se udavija u Nišavu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a