POČELI BOSI, U OBIČNIM KOŠULJAMA: FK Graničar u Đali osnovan je još pre 100 godina, stanovnici svoju privrženost pokazuju na različite načine

Slobodan Bajić

23. 10. 2022. u 07:11

FUDBAL igrati organizovano i tu tradiciju negovati čitav vek, u malom vojvođanskom selu kao što je Đala, na banatskoj, krajnjoj severnoj kapiji Srbije uz granicu sa Mađarskom, uspeh je ravan podvigu.

ПОЧЕЛИ БОСИ, У ОБИЧНИМ КОШУЉАМА: ФК Граничар у Ђали основан је још пре 100 година, становници своју приврженост показују на различите начине

Aleksandar Cvejić sa knjigom, Foto S. B.

Ostvarili su ga zaljubljenici u "bubamaru" fudbalskog kluba Graničar, osnovanog još 1922. godine, kada su Đalinci počeli intenzivno da se druže sa loptom i svakodnevno treniraju.

Za 100 godina, više od 500 mladića je nosilo plavi dres a najčešće se pominju imena Žarka Cvejića i Dragoljuba Popova, na samom početku, a posle Drugog svetskog rata, Miloša Popova i Živojina Dimitrova. U novijoj klupskoj istoriji tu su Miloš Zakić, proglašen za najboljeg igrača, i Živojin Popov, koji je igrao samo za Graničar 30 godina, sve do svoje 48. godine, bio kapiten, predsednik i prvi školovani trener. O tome svedoče kazivanja Stanka Miloševog, koji je 50 godina vedrio i oblačio fudbalom i politikom sela.

- Svedočenje jednog od pionira fudbala u Đali, Stanka Miloševog, predstavlja temelj zapamćenja istorije kluba - kaže Aleksandar Cvejić, autor knjige "Vek đalinskog fudbala" povodom jubileja i potvrđuje da se klub najpre zvao Kosovo.

- Inspirisani kosovskim mitom mladi đaci i seljaci smatrali su da je to najprikladnije ime. Mit Kosovske bitke prožimao je svako dete i svakog Srbina u Habzburškoj monarhiji.

Ni Đalinci nisu bili u tome izuzetak.

Đalinska deca prvu loptu videla su 1918. godine, posle ulaska srpske vojske u selo. Prvu utakmicu odigrali su 1922. godine sa prvim komšijama iz Krstura, a zatim na terenu "kod vetrenjače" dočekali i ekipe iz Sente, Kneževca, Banatskog Aranđelova... zvanično su registrovani tek 18. febraura 1934. godine, posle 12 godina neformalnog takmičenja.

Foto privatna arhiva

Igrali su bosi, u košuljama sa zavrnutim rukavima i gaćama izrađenim u domaćoj radinosti.

- Nema Đalinca koji nije privržen fudbalskom klubu Graničar. Neki svoju naklonost iskazuju na terenu, drugi kao navijači, a treći kao pomagači kluba. Retki su stanovnici Đale koji nikada nisu gledali nijednu utakmicu lokalnog kluba - kaže Cvejić.

Na obeležavanju značajnog jubileja, predsednik kluba Jožef Šajgo, trener Miloš Milanov, predsednik Opštine dr Radovan Uverić i član Opštinskog veća zaduženog i za sport, Nedeljko Krišanov, u prisustvu najstarijih igrača, sportskih radnika i gostiju, uručili su zahvalnice i diplome veteranima i đalinskim fudbalskim pregaocima.

ISTORIJA

U prvoj generaciji đalinskih fudbalera igrali su Isa Stankov, Maksa Koledin, Stanko Milošev, Dušan Knežević, Ljubomir Utornik, Milorad Koledin, Živko Koledin, Milenko Kuzmanov, Nenad Miladinov... a brzo se priključila druga generacija, braća Cvejić, Jovica i Žarko, Vita Kaloper, Radovan Žeravica, Bora Bojić, Jovan Bajić, Steva Miladinov, Dragoljub Popov, Mita Manić.

KLUPSKO POZORIŠTE

GRANIČAR je imao svoje amatersko pozorište. Svake subote uveče, u nekoj od pet tadašnjih kafana u Đali, priređivali su "Veselo veče", a o svecima i značajnijim crkvenim praznicima igrali su ozbiljne komade od Branislava Nušića, Janka Veselinovića i Jovana-Sterije Popovića. Bio je to značajan izvor prihoda kluba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave