DELIKATES PROSLAVIO SELO: U Svetozaru Miletiću kod Sombora održan festival "Lemeški kulen"

J. L.

26. 09. 2022. u 06:10

AKO je neki proizvod proslavio mesto nastanka onda je to lemeški kulen učinio sa selom Svetozar Miletić (Lemeš na mađarskom i bunjevačkom) kod Sombora, gde je minulog vikenda održan festival posvećen ovom delikatesu.

ДЕЛИКАТЕС ПРОСЛАВИО СЕЛО: У Светозару Милетићу код Сомбора одржан фестивал Лемешки кулен

Ovoj ponudi je teško odoleti, Foto J. L.

Nema podataka ko i kada je prvi osmislio i napravio lemeški kulen, ali se receptura izrade i čuvanja - nege kulena prenosila sa generacije na generaciju. Paprika jeste glavni začin. Lemešani su, kao uostalom i drugi stanovnici Panonske nizije, odavno ovladali veštinom uzgoja ove biljke. Za izradu se koristi crvena, industrijska paprika za mlevenje. Kvalitet samlevene paprike je jedan od najbitnijih faktora u izradi kulena, tako da se ovome sastojku poklanja posebna pažnja. Čuvanje i nega proizvoda za vreme zrenja je takođe značajan segment u proizvodnom procesu koji je presudan u dobijanju krajnjeg ukusa.

- Lemeški kulen je specifičan, jer se ne stavlja ništa drugo sem svinjskog mesa prve klase, naše domaće začinske paprike i kuhinjske soli. To je to i onda ide sušenje i tačno se zna kako, to se od naših starih nije promenilo. Od sremskog i slavonskog se razlikuje po načinu sitnjenja mesa i procentu paprike - kratko su nam objasnili proizvođači.

Foto J. L.

Ističući značaj manifestacija koje neguju tradiciju vojvođanskog podneblja, festival "Lemeški kulen" otvorio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

- Uvek sa ponosom ističem da tokom godine u Vojvodini imamo 1.800 manifestacija i da su nam sve jednako važne, da ih ne delimo na male i velike. Svaka od njih je jednako važna za mesto u kome se održava, kako sa turističkog aspekta, jer privlače veliki broj gostiju, tako i u pogledu očuvanja tradicije naroda i narodnosti koje žive u Vojvodini. A bogatstvo i šarenilo tradicije koju čuvamo, a čiji je neizostavni deo lemeški kulen, je ono po čemu je Vojvodina prepoznatljiva i nadaleko čuvena - poručio je Ivanišević, dodajući da će ovakve manifestacije imati podršku pokrajinskih insitucija.

Foto J. L.

- Neke podržavamo finansijski, neke svojim prisustvom i na taj način podstičemo razvoj manifestacionog turizma u Pokrajini. U tom kontekstu najavljujem Balkanski sajam kafana, koji će se po prvi put iduće godine održati u Novom Sadu.

Festival "Lemeški kulen" okupio je dvadesetak izlagača ovog specijaliteta od prvoklasnog svinjskog mesa i drugih gastronomskih proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NATAŠA DNK DUGUJE 700.000: Ne isplaćuje zarade radnicima - šta je poručila o problemu