SVAKI NOVI KLIP PUN ZRNA: Kolubarski domaćini posetili oglednu parcelu kukuruza u Jajčiću (FOTO)

B. PUZOVIĆ

06. 09. 2022. u 10:17

DA u julu beše još malo kiše, siguran sam da bi ogledna parcela kukuruza na mojoj njivi ostvarila rekordan rod u celoj Srbiji. Siguran sam da među više od 30 hibrida, koliko je na mojoj parceli eksperimentalno zasejano brat-bratu ima kukuruza koji će dati od 12 do 13 tona zrna po hektaru. Ovakvi ogledi nama proizvođačima mnogo znače, jer se tako najbolje vidi koji hibridi daju najbolji prinos, pa njih dogodine treba da sejemo.

СВАКИ НОВИ КЛИП ПУН ЗРНА: Колубарски домаћини посетили огледну парцелу кукуруза у Јајчићу (ФОТО)

Foto: B. Puzović

Ovo kaže ugledni domaćin Ljubivoje Ilić iz Jajčića kod Ljiga, na čijem je imanju, na parceli od 1,7 hektara, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba iz Valjeva u aprilu zasejala 33 hibrida kukuruza iz pet selekcijskih kuća. U pitanju su hibridi sa srednje ranim i kasnim zrenjem, kojima je predusev bila grahorica, koja služi za stočnu hranu. Poljoprivredno gazdinstvo Ilića tovi bikove i sav kukuruz koji proizvede ode u ishranu stoke. Dugo godina, inače, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba iz Valjeva na području Kolubarskog okruga, uvek u različitoj opštini, organizuje "Dan polja kukuruza".

Foto: Privatna arhiva

- Cilj ovakvih ogleda i okupljanja je da poljoprivrednici na jednom mestu, u istim agroekološkim i proizvodnim uslovima vide rezultate koje daju hibridi različitih grupa zrenja i dužina vegetacija - objašnjava savetodavac za ratarstvo Snežana Stojković Jevtić. - Parcela Ljubivoja Ilića jedan je od retkih useva na ovom području, gde uprkos suši proizvođač može da se nada solidnim prinosima, oko šest-sedam tona kukuruza po hektaru. Mnogo klipova je dobro ispunjeno zrnom.

TRADICIJA

PREMA zvaničnoj statistici, u Kolubarskom okrugu je kukuruzom zasejano oko 26.000 hektara. Procene su, međutim, da je pod kukuruzom znatno više - do 35.000 hektara. Tradicionalno, kukuruz je najviše zastupljena poljoprivredna kultura u ovom delu Srbije, ispred pšenice.

Kompletan proces, od pripreme zemljišta do završne faze razvoja i berbe prate stručnjaci valjevske poljoprivredne savetodavne službe. Takođe, kuće koje se bave proizvodnjom hibrida i semena, kao i sredstava za hemijsku zaštitu.

- Za poljoprivrednike iz Kolubarskog okruga poseta makroogledu u Jajčiću kod Ljiga bila je veoma značajna - kaže Snežana Stojković Jevtić. - Pored velikog broja agronoma, "Dan polja kukuruza" okupio je najveće proizvođače ove poljoprivredne kulture iz Valjeva, Ljiga, Uba, Mionice, Lajkovca i Osečine. Rezultati iz Jajčića, uz analizu klimatskih i drugih uslova koji su pratili ovogodišnju vegetaciju, poslužiće kao preporuka poljoprivrednicima koji su hibridi kukuruza najpogodniji za setvu, naredne sezone. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VELIKI DOGAĐAJ U VRANJU: Uručivanje boračkih legitimacija