SPASAVAJU VRSTE OD IZUMIRANJA: Prihvatilište za ugrožene životinje u Vršcu (VIDEO)

J. J. BALjAK

30. 08. 2022. u 11:11

ZA godinu dana rada Privremenog prihvatilišta za ugrožene divlje životinje u Vršcu, koje funkcioniše u okviru JKP "Drugi oktobar", spaseno je stotinak povređenih ptica, koje bi, da nisu bile zbrinute u tamošnjim volijerama, sigurno uginule ili trajno ostale invalidi.

СПАСАВАЈУ ВРСТЕ ОД ИЗУМИРАЊА: Прихватилиште за угрожене  животиње у Вршцу (ВИДЕО)

Slađana sa rodom/Orintolog Mile ptičar, Foto J. J. B.

To pokazuje da formiranje ovog rehabilitacionog centra, drugog u Vojvodini, ima nemerljiv značaj, naročito što je među "pacijentima" mnogo zaštićenih vrsta.

Trenutno su tu na lačenju tri mlade i neuhranjene rode, koje su se povredile usled pada iz gnezda. Pitanje je da li će ove jeseni uopšte poleteti na jug. Takođe, tu je i jedan gačac, sova utina sa teškom povredom krila, kao i dva strogo zaštićena orla mišara, koji su zahvaljujući adekvatnoj nezi uspeli da prežive, ali, nažalost, više nikada neće moći da polete.

Foto J. J. B.

- Svedoci smo velikog broja stradanja divljih životinja, njihovog trovanja i ranjavanja, pogotovo kada je reč o pticama. Ljudi ih često pronalaze povređene i iznemogle negde u ataru ili u gradskom jezgru. Te povrede najčešće nisu teže prirode, ali ako se ne zaleče, jedinke uglavnom ugibaju. Zato su ovakva prihvatilišta izuzetno važna, jer posle samo male nege, one budu spremne da se ponovo vrate u prirodu - kaže, za "Novosti", Milivoj Vučanović, vršački rendžer i ornitolog-amater.

MILE ptičar, kako Vrščani zovu Vučanovića, doskora je sam, a odnedavno ima veliku pomoć koleginice iz drugog sektora Slađane Ćosić, koja se volonterski uključila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024